Positief nieuwsoverzicht: muziekdoos voor dementeren, vegan rookworst Hema en meer

The Optimist 17 apr 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Scholen maken werk van gelijke kansen leerlingen

Uit een jaarlijks rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat steeds meer scholen en opleidingen werk maken van gelijke kansen voor leerlingen en studenten. Bijvoorbeeld door het te hebben over bewuste of onbewuste vooroordelen, of door te werken met brugklassen met gemixte niveaus. Die maatregelen werpen hun vruchten af, blijkt uit het rapport. Het effect is vooral te zien bij kinderen met een migratieachtergrond. Zij vallen minder vaak uit en halen vaker een diploma.

Hema presenteert veganistische rookworst

De klassieke rookworst van Hema krijgt een veganistisch alternatief. In navolging van De Vegetarische Slager biedt Hema nu ook een plantaardige worst. Hema had al een vegetarisch saucijzenbroodje en veganistische appeltaart in de schappen en daar komt de veganistische worst nu dus bij. Naast de worst krijgt de tompouce van Hema een veganistische versie.

Staatssecretaris wil dat kinderen meer water drinken

Van voetballen, hinkelen en tikkertje spelen op het schoolplein krijg je dorst. Veel kinderen drinken ranja en frisdrank als ze dorst hebben. Staatssecretaris Paul Blokhuis wil kinderen stimuleren meer water te drinken. Zijn plan is om zo’n duizend schoolpleinen de komende jaren te voorzien van watertaps. Blokhuis hoopt op deze manier het overgewicht onder kinderen terug te dringen.

Indiase ingenieur redt vervuilde meren

De 26-jarige Ramveer Tanwar uit India kon niet langer aanzien hoe de rivieren en meren in zijn thuisstaat opdroogden en vervuild raakten. Met veel moeite overtuigde de techneut de lokale inwoners om iets aan de slechte staat van het water te doen. Van het schoonmaken van waterplaatsen en het installeren van filters, tot het planten van bomen om de oevers te versterken. Ondertussen heeft Tanwar 10 vervuilde meren gered en 50 steden aangezet om in actie te komen.

Muziekdoos voor dementeren

De Britse Chloe Meineck heeft een bijzondere uitvinding. Een muziekdoos voor demente mensen: de Music Memory Box. De grote houten doos wordt gevuld met voorwerpen die iets speciaals betekenen, bijvoorbeeld een foto. Elk voorwerp wordt gekoppeld aan een liedje waarvan je denkt dat het erbij hoort. Door op alle voorwerpen een speciale sensor te plakken, herkent de muziekdoos het voorwerp. Meineck wil de muziekdoos op grote schaal produceren zodat meer mensen hem kunnen gebruiken.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van maandag


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie