Positief nieuwsoverzicht: moderne seksuele voorlichting, gezonder consumeren en meer

The Optimist 11 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Meldpunt eenzame jongeren

Eind juli plaatste de chronisch zieke Nadï een Tweet over hoe eenzaam zij is. Door dit bericht werd duidelijk dat eenzaamheid onder jongeren een groot probleem is. De hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht gingen viral op sociale media. Als antwoord op deze ‘digitale noodkreten’ lanceerde Stichting Join Us vorige week een landelijk meldpunt. Jongeren tussen de 12 en 30 jaar kunnen daar aangeven dat ze eenzaam zijn. En dat is nodig, want volgens Gerine Lodder van de Universiteit Tilburg is drie tot tien procent van de jongeren chronisch eenzaam.

Zeegraszaadjes

Aan de kust van het Engelse Pembrokeshire zijn vrijwilligers hard bezig om zaadjes van zeegras te verzamelen. Dit meldt The Times. Het Wereld Natuur Fonds en de organisatie Sky Ocean Rescue zetten de actie op touw, omdat de afgelopen eeuw negentig procent van het Engelse zeegras is verdwenen. Het is belangrijk dat er zeegras wordt gezaaid, omdat de plantsoort maar liefst tien procent van alle CO₂ ter wereld vasthoudt en een broedplaats vormt voor allerlei zeedieren.

Gezonder consumeren

Misschien heb je ze al zien staan in de schappen van de supermarkt: een potje kikkererwten of sperziebonen met een nieuw label. Dat nieuwe label is de Nutri-score en deze moet in één oogopslag duidelijk maken wat de totale voedingswaarde van een product is. Zo heeft een product met alleen maar natuurlijke voedingsstoffen een groene A, en een product met veel vetten, suikers of zout een rode E. In Nederland zijn Hak en Iglo de eerste producenten die met dit label werken. Het is afwachten of er meer zullen volgen; de overheid kan bedrijven namelijk niet verplichten om de Nutri-Score te gebruiken. In Frankrijk en België is het label al een tijdje een succes, want uit onderzoek blijkt dat mensen er gezonder door gaan eten.

Moderne seksuele voorlichting

Het lesprogramma in Groot-Brittannië krijgt volgend jaar een update. De huidige seksuele voorlichting wordt dan vervangen door het nieuwe ‘Relationships and Sex Education’. Het nieuwe lespakket is een stuk moderner dan de laatste versie uit het jaar 2000. In het nieuwe pakket komen onder andere LHBT-families aan bod, maar ook het respecteren van de fysieke persoonlijke ruimte en de gevaren van het internet. Ook de bloemetjes en bijtjes staan nog steeds op het programma.

Verbod wilde dieren

De Deense overheid neemt de laatste stappen om het gebruik van wilde dieren in het circus geheel te verbieden. Momenteel is het in Denemarken nog toegestaan om olifanten, zeeleeuwen en zebra’s in het circus te gebruiken, maar daar komt verandering in. Binnenkort wordt een nieuwe wet voorgelegd aan het Deense parlement die voorstelt om ook het gebruik van deze laatste drie diersoorten te verbieden. Om de nieuwe wet kracht bij te zetten heeft de Deense overheid alvast de olifanten Ramboline, Lara, Djunga en Jenny voor 1,4 miljoen euro van circussen overgekocht. De olifanten worden ondergebracht in dierentuinen, om daar in alle rust te genieten van hun vervroegd pensioen.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie