Positief nieuwsoverzicht: armoede daalt, spelletje verbetert gedrag en meer

The Optimist 9 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Armoede daalt

Uit cijfers van het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP) blijkt dat de armoede in Nederland blijft dalen. Volgens het bureau komt dat door de huidige economische groei en omdat steeds meer mensen werkzaam zijn. Het SCP meet de armoede onder Nederlanders met het “niet-veel-maar-toereikendbudget”. Hiermee wordt gekeken of mensen genoeg geld hebben voor basisbehoeften zoals voedsel, kleding en wonen. Ook wordt gekeken of er voldoende geld overbleef voor ontspanning. Tussen 2013 en 2017 naam het aantal mensen dat onder deze grens leeft af met bijna twee procent.

Topsporters geholpen

Meer dan de helft van de vrouwelijke topsporters merkt dat hun cyclus de sportprestaties beïnvloedt, maar de oplossing is simpel. Dit meldt de BBC. Door het trainingsschema en het dieet van atleten af te stemmen op hun cyclus, boeken veel vrouwen betere resultaten. Zo is de overwinning van het Amerikaanse vrouwenvoetbalteam dit jaar tijdens het WK deels te danken aan deze aanpak. Ook voor vrouwelijke amateursporters kan deze kennis een verschil maken: apps zoals FitBit en FitrWoman helpen je om je schema het beste af te stemmen. Volgens de BBC is er nog meer onderzoek nodig. De verwachting is dat dit soort technologieën een grote rol gaat spelen in de vrouwelijke topsport.

Crowdfunding redt natuurgebied

Voor het eerst in de geschiedenis hebben Canadezen via crowdfunding genoeg geld ingezameld om grond van een ongerept natuurgebied te kopen. Dit meldt GoodNewsNetwork. In totaal was er drie miljoen dollar nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het gaat om een gebied van 800 hectare in British Columbia, aan de zogeheten Sunshine Coast. De BC Parks Foundation, die speciaal voor dit doel was opgericht, slaagde erin om het benodigde geld vlak voor de deadline bij elkaar te krijgen. Zodra de koop is afgerond, wordt het park overgedragen aan een professionele organisatie voor natuurbescherming.

Hartpatiënten beter geholpen

Doordat hartcentra beter samenwerken, dalen de sterftecijfers van hartpatiënten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van zorgmanager Dennis van Veghel. Dit meldt NOS. Ziekenhuizen kunnen tegenwoordig succesvolle operatiemethodes met elkaar evalueren en delen. Zo kunnen artsen bij elkaar langsgaan om te kijken hoe een ander ziekenhuis een bepaalde behandeling uitvoert en die methode overnemen. Vijf jaar geleden besloten de twee grootste hartcentra van Nederland hun behandelresultaten openbaar te maken. Inmiddels werken veertien van de zestien hartcentra op deze manier samen.

Spelletje verbetert gedrag

Een batje, een tafel, een balletje, en spelers. Meer heb je niet nodig om het geweld in de gevangenis te verminderen. In the Guardian lezen we dat het wekelijks potje tafeltennis in de HMP High Down gevangenis in Londen het gedrag van de gedetineerden verbetert. In de Londense gevangenis mogen de mannen meedoen aan de ping-pong-sessies als ze een goed ‘rapport’ hebben. Dat wil zeggen dat er geen sprake mag zijn van geweld-, drugs- of misbruikincidenten. Het programma is twee jaar geleden gestart en ondertussen hebben er al 250 gedetineerden aan meegedaan. Sindsdien is het gewelddadige gedrag in de gevangenis met 83 procent gedaald.

Rosie Meek, hoogleraar psychologie, vertelt aan the Guardian dat sport in de gevangenis kan zorgen voor een alternatieve, positieve identiteit. Bovendien vermindert het de kans op het maken van dezelfde fout wanneer ze vrijkomen.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie