The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.
Nederlandse basisscholen kampen met een groot lerarentekort, maar er is een positieve ontwikkeling: volgend schooljaar gaan er namelijk fors meer dertigplussers een pabo-opleiding volgen. Dat meldt dagblad Trouw. In totaal gaat het om 450 nieuwe 30plus-studenten. En dat is ruim de helft meer dan vorig jaar. De groei is volgens de Vereniging Hogescholen te verklaren doordat er nu meer mogelijkheden zijn om flexibel deeltijdonderwijs te volgen. Dat maakt het makkelijker een opleiding te combineren met een baan.
Natuurbeschermers in Kenia en Zimbabwe hebben een nieuw middel in de strijd tegen stroperij. Het gaat om een speciale app die gebruikt zal worden in de grote natuurparken. De app moet het voor rangers makkelijker maken om informatie te delen, vertelt ontwikkelaar Jan Kees Schakel op NPO Radio 1. ‘Nu zijn het vaak individuele waarnemingen, dus elke ranger ziet van alles. En er zijn ook andere mensen in het park die van alles zien, maar die waarnemingen worden niet allemaal bij elkaar gebracht.’ Dankzij de app komt informatie dus veel sneller bij elkaar. Zo kunnen rangers stroperij effectiever aanpakken.
Sinds 1 februari wonen wij in de grootste vrijhandelszone ter wereld. Net als 635 miljoen andere Europeanen en Japanners. Dit komt door een nieuw verdrag tussen Japan en de Europese Unie. De omroep Deutsche Welle brengt een analyse van de voordelen. Veel daarvan zijn economisch: zo vervallen bijna alle importheffingen die Japan toepaste op Europese producten en omgekeerd. Dat geldt voor goederen, auto’s en voedingsmiddelen. Ook zijn afspraken gemaakt over werkomstandigheden van arbeiders en het tegengaan van milieuvervuiling. Daarnaast is afgesproken om streekproducten te beschermen. Denk aan Kobe-biefstuk, bijvoorbeeld.
Meer informatie via DW.
Op de eerste zaterdag van de maand gaan voortaan alle inwoners van Sierra Leone naar buiten om de straten schoon te maken. Het idee komt van president Julius Maada Bio. ‘Met de nationale opruimdag zorgen we ervoor dat alle inwoners van ons land bewust worden hoe belangrijk een schoon milieu is’, vertelt hij in een video van de BBC. Naast bewustwording heeft de grote schoonmaak als doel mensen gezond te houden en de hygiëne te verbeteren.
Meer informatie via BBC
Uit onderzoek van de universiteit van Wageningen blijkt dat groen het goed doet op kantoor. Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich twintig procent minder vaak ziek. Zo zijn planten goed voor de gemoedstoestand, maar ook voor de luchtvochtigheid en de temperatuur. De kantoorplant heeft ook onverwachte effecten: zo geloven mensen met een plant op kantoor dat ze beter functioneren. Met kantoorplanten zijn we dus gezonder en gelukkiger. Natuurlijk zijn planten niet gratis, maar ook dat is door Wageningen onderzocht: de kosten zijn binnen een jaar terugverdiend.
Lees ook het positief nieuwsoverzicht van woensdag.
Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties