Positief nieuwsoverzicht: minder voedselverspilling, Week van de Gezonde Jeugd en meer
Uitgelicht Samenleving

Positief nieuwsoverzicht: minder voedselverspilling, Week van de Gezonde Jeugd en meer

The Optimist 15 mrt 2019

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de VooruitgangSublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Minder voedselverspilling

Op dit moment verspillen we gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon per jaar. Dat kan een stuk minder, en is in een gezin ook haalbaar. Toine Timmermans, van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, vertelt over zijn eigen succesformule: ‘Ik schepte altijd iets minder op zodat als de kinderen hun bord niet leegaten, ik hun overgebleven eten opat. Zo creëerden we bewustzijn. Het is een simpel ding dat iedereen zo kan doen.’

Week voor de Gezonde Jeugd

Deze week is de Week voor de Gezonde Jeugd bezig. Dit is een initiatief van Jongeren op Gezond Gewicht. De organisatie ontwikkelde een methode waarmee gemeenten overgewicht onder kinderen kunnen tegengaan. Zo zorgen die dat kantines gezonder eten aanbieden en gezinnen gezonder koken. De methode werkt: in maar liefst 25 gemeenten nam het aantal kinderen met overgewicht de afgelopen jaren af.

Utrechtse stichting traint pizzabakkers

De Utrechtse stichting Dok30 heeft een nieuwe opleiding tot pizzabakker opgezet. Wie het diploma Pizzaiolo behaalt, kan gegarandeerd aan de bak als pizzabakker. Dit is goed nieuws voor de deelnemers, die bestaan namelijk uit langdurig werklozen, ex-gedetineerden en immigranten. De eerste negen diploma’s zijn al uitgereikt en volgende maand start de volgende ronde. Er zijn al vijftig aanmeldingen binnen.

Proef automatische treinmachinist in Groningen

De eerste test in Groningen van een personentrein met automatische piloot is een feit. Het systeem van de automatische piloot neemt de taken van de machinist over, waardoor treinen efficiënter moeten gaan rijden. De zelfsturende treinen kunnen dichter op elkaar rijden met als gevolg meer ruimte voor extra treinen op het spoor. Daarnaast rijden ze ook nog eens zuiniger. De machinist blijft voorlopig nog wel aanwezig als extra controle.

Minder olie en gas

Noorwegen heeft het grootste staatsfonds ter wereld met meer dan 900 miljard euro. Het staatsfonds verdient al jaren veel geld door olie- en gaswinning in de Noordzee en heeft voor zo’n 33 miljard euro aan aandelen in olie en gas uitstaan. Het fonds gaat een deel van die aandelen nu afstoten om minder afhankelijk te zijn van olie- en gasinkomsten. Dat het geen goed nieuws is voor iedereen bleek op de beurs: het aandeel van Shell dook direct omlaag.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van afgelopen woensdag

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *