Positief nieuwsoverzicht: IKEA wordt duurzamer, relaxte Kenianen en meer

The Optimist 8 apr 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

IKEA combineert duurzaamheid en comfort

IKEA wil zijn klanten een duwtje in de duurzame richting geven. Dit doet het bedrijf slim door producten zoals een verdeelstukje voor een pan aan te bieden. Mensen willen vaak nu eenmaal gemak. Door hier op in te spelen wil IKEA duurzamer worden. Ze bieden ook aan om oude matrassen in te nemen, zodat mensen ze niet naar de vuilnisstort hoeven te brengen. De Zweedse keten recyclet deze matrassen dan weer. Deze insteek kan een hoop impact hebben vanwege de één miljard klanten die IKEA heeft.

Kenianen relaxter en vriendelijker door basisinkomen

Trouw schrijft vandaag over een opvallend experiment in Kenia. In het gewest Siaya hebben mensen sinds twee jaar twintig euro per maand extra te besteden. Het geld komt van GiveDirectly, een Amerikaanse non-profitorganisatie die gelooft dat je armoede het beste kunt bestrijden door arme mensen direct geld te geven. En die 20 euro maakt een groot verschil. Bovendien is de sfeer in het dorp verbeterd: mensen hebben minder stress en zijn vriendelijker tegen elkaar.

Verpleegkundige adopteert meisje dat vijf maanden geen bezoek kreeg

Gisele leed aan ernstige ontwenningsverschijnselen, doordat haar moeder tijdens de zwangerschap veel drugs had gebruikt. Verpleegster Liz hoorde dat er al 5 maanden niemand bij het meisje op bezoek was geweest, en dat er werd gezocht naar een pleeggezin. Ze viel direct als een blok voor het meisje en voelde een sterke behoefte om voor haar zorgen. Ze diende daarom een verzoek in om haar pleegmoeder te worden. Dat lukte en gezien haar werk als verpleegkundige was ze de ideale persoon om voor het meisje te zorgen. Inmiddels is Liz officieel de moeder van Gisele.

Man houdt eigen duurzame prestaties bij in jaarverslag

Als we het hebben over duurzame doeners, dan is de 67-jarige Henk Tetteroo uit Delft volgens NRC wel een hele fanatieke. Hij publiceert al sinds 2012 een Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag waarin al zijn milieubewuste activiteiten staan opgesomd. Zo raapte Henk in 2017 meer dan zevenduizend lege blikjes en bijna drieduizend plastic flessen van de straat. Kortom, alles voor het milieu. Henk ervaart zijn leefstijl als een sport. Hij zegt dat het hem veel voldoening geeft als hij in zijn jaarverslag ziet dat hij een record heeft verbeterd.

13-jarige jongen koopt auto voor moeder

De 13-jarige William uit de Verenigde Staten vond het jammer dat zijn moeder zich geen auto kon veroorloven. Op YouTube zag hij hoe andere (volwassen) kinderen een auto gaven aan hun moeder en zo kwam hij op het idee om hetzelfde te doen. En dus raapte hij het geld dat hij had verdiend met allerlei klusjes bij elkaar. Vervolgens vond hij via Facebook een goedkoop tweedehands autootje. Na wat onderhandelen kon hij de auto ruilen voor zijn spaargeld en zijn Xbox. Moeder Krystal wist niet wat haar overkwam. Ze is dankbaar en apetrots op haar oudste zoon.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van vrijdag


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie