Positief nieuwsoverzicht: slimme ziekenhuisbedden, klimaatvriendelijk frietje en meer

The Optimist 5 apr 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, constructief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Slimme ziekenhuisbedden

In het Erasmus MC in Rotterdam start een opvallend wetenschappelijk onderzoek. Patiënten liggen daar straks in slimme bedden. Deze hebben allerlei extra functies, vertelt een adviseur van het Erasmus MC aan RTV Rijnmond: ‘Speciaal aan dit bed is dat de patiënt bijvoorbeeld zelf uit bed kan stappen met een uitstap functie, waarbij het bed naar beneden gaat en hij veilig uit kan stappen.’ Daarnaast hebben de bedden een ingebouwde weegschaal. En in de matrassen kun je speciale luchtbellen blazen, die doorligplekken voorkomen. Het doel van de slimme bedden is betere zorg en minder werk voor verpleegkundigen. Het onderzoek loopt de komende vijftien jaar. Daarna moet duidelijk zijn of de bedden toegevoegde waarde hebben.

Een patatje zonder

Dagblad Trouw schrijft over het ‘patatje zonder’. Niet zonder mayo, maar zonder CO₂. Het bedrijf Farm Frites uit Zuid-Holland wil in 2030 helemaal uitstootvrij zijn. Aan dat doel wordt op allerlei manieren gewerkt. Zo moeten aardappelen straks geteeld worden met precieze doseringen kunstmest en met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook wordt gewerkt aan het zuiveren en opnieuw gebruiken van afvalwater. Zelfs de zogenoemde ‘Patatweg’ die wordt aangelegd van de fabriek naar de haven, krijgt een groen randje. Letterlijk, want de berm komt vol te staan met bijvriendelijke planten. Belangrijke plannen dus, die behoorlijk veel impact kunnen hebben, want wereldwijd stijgt de vraag naar patat.

Eerste vrouwelijke president binnen Oost-Europa

‘Slowakije kiest vrouw met warm hart voor Europa en minderheden’, kopt de Volkskrant. Het gaat over burgerrechtenadvocaat en milieuactivist Zuzana Caputova, die afgelopen weekend de presidentsverkiezingen won. Zij wordt daarmee de eerste vrouwelijke president binnen Oost-Europa. Maar ze is op meer vlakken een opmerkelijke verschijning in het conservatieve en corrupte Slowakije, schrijft de krant. Caputova is voor het homohuwelijk en abortus, pro-Europa en voor ruimere opvang van migranten. De rol van de Slowaakse president is voornamelijk ceremonieel. Maar de verwachting is dat Caputova toch invloed kan uitoefenen bij de benoeming van rechters en commissies en op die manier corruptie kan tegengaan.

Vriendelijkere borstsparende operatie

De NOS meldt een Europese primeur in Enschede op het gebied van borstkankerbehandeling. Medisch Spectrum Twente voert een borstsparende operatie uit waarbij de chirurg een chip inbrengt om de tumor in de borst te markeren. Tot nu toe werd bij zo’n operatie een dun metalen draadje of een radioactief jodiumzaadje ingebracht om de exacte plek van de tumor te bepalen. De nieuwe methode is een stuk vriendelijker voor de patiënt. Volgens oncoloog Anneriet Dassen is het grote voordeel dat patiënten niet meer een paar uur een metalen draadje uit hun borst hebben steken. Daarbij is er geen sprake meer van radioactieve straling. Dat is zowel een voordeel voor de patiënt als voor het medisch personeel.

Korter in de file

Hoe optimistisch je de verkeersinformatie ook brengt, files zorgen nog altijd voor veel ergernis. Rijkswaterstaat heeft nu iets bedacht waardoor automobilisten gemiddeld een kwartier korter in de file staan. Vanaf deze maand worden zogenaamde stand-by bergers ingezet op strategische plekken in het land. Deze bergers zijn op deze manier eerder ter plaatse bij een ongeluk. Zo kunnen kapotte auto’s sneller worden weggesleept en komt het verkeer vlotter weer op gang. Dit is vooral goed nieuws voor filerijders op de A2 bij Abcoude, de A12 bij de Meern en de A27 bij Everdingen, want onder andere hier komen de bergers te staan. Maar ze komen ook op zeventien andere plekken in de Randstand en rond Eindhoven.

Lees het positief nieuwsoverzicht van woensdag.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

Reacties

Geef een reactie