Positief nieuwsoverzicht: houten huizen, biermerk innoveert en bezorgbusjes op koeienpoep

Roland Pluut 20 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Biermerk innoveert

Heineken stopt in Engeland vanaf april 2020 met het gebruik van plastic ringen die multipackblikjes bij elkaar houden. Het plastic wordt voortaan vervangen door karton. Heineken is niet de eerste brouwer die werkt aan alternatieven. Corona test sinds vorig jaar een afbreekbare houder. Carlsberg kwam eerder al met een innovatie: lijm die blikken aan elkaar vastplakt.

Bezorgbusjes op koeienpoep

De bezorgbusjes van de Britse winkelketen John Lewis gaan rijden op biogas uit koeienpoep, meldt The Guardian. Het biogas is naar Europese maatstaven klimaatneutraal, omdat het voorkomt dat er methaan de atmosfeer ingaat. Broeikasgas is bijna dertig keer sterker dan CO₂. Binnen twee jaar moeten alle kleinere busjes van John Lewis de nieuwe brandstof gebruiken. In 2028 volgen ook de zwaardere bezorgbussen. Op die manier bespaart het bedrijf een uitstoot die gelijk staat aan die van zesduizend huishoudens.

Geen hondenvlees in Seoul

Het Zuid-Koreaanse Seoul stopt met hondenvlees. Humane Society International meldt dat de laatste drie hondenvleeswinkels in de hoofdstad zijn gestopt met het slachten van honden. In andere delen van Zuid-Korea gebeurt dat nog wel. Volgens Good News Network gaat het om een bredere ontwikkeling: de consumptie van hondenvlees in Zuid-Korea neemt af. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de Zuid-Koreanen niet van plan is om in de toekomst hondenvlees te gaan eten. Het is wel nog zaak om een warm huis te vinden voor de geredde honden.

Londen Stock Exchange kort in

De Beurs van Londen overweegt de handelsdag in te korten met anderhalf uur door acties van lobbygroepen. Het doel: meer diversiteit op de werkvloer en minder mentale problemen onder werknemers. Dat meldt The Guardian. De gemiddelde effectenhandelaar werkt zestig uur per week, en daar komt de reistijd nog bovenop.

Houten huizen

In Nederland wordt voornamelijk gebouwd met beton en staal, maar het huis van de toekomst is van hout, meldt Trouw in een reportage. Volgens de Rotterdamse architect Marco Vermeulen heeft hout als bouwmateriaal veel voordelen. Het is licht en makkelijk te fabriceren. Een gedemonteerde houten huiskamer past daardoor zonder problemen in een vrachtwagen. Dat scheelt veel tijd en mankracht. Daarnaast leidt het gebruik van hout in de bouw tot veel minder CO₂-uitstoot. Als bijvoorbeeld de één miljoen extra huizen die in 2030 nodig zijn allemaal van hout worden gemaakt, scheelt dat ongeveer 55 miljoen ton aan CO₂. In Amsterdam wordt dit idee opgepakt: hier wordt de houten woonflat HAUT gebouwd, die met 73 meter de hoogste van Nederland zal zijn.

We schreven eerder over hout als oplossing.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie