Roland Pluut
Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...
Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.
Heineken stopt in Engeland vanaf april 2020 met het gebruik van plastic ringen die multipackblikjes bij elkaar houden. Het plastic wordt voortaan vervangen door karton. Heineken is niet de eerste brouwer die werkt aan alternatieven. Corona test sinds vorig jaar een afbreekbare houder. Carlsberg kwam eerder al met een innovatie: lijm die blikken aan elkaar vastplakt.
De bezorgbusjes van de Britse winkelketen John Lewis gaan rijden op biogas uit koeienpoep, meldt The Guardian. Het biogas is naar Europese maatstaven klimaatneutraal, omdat het voorkomt dat er methaan de atmosfeer ingaat. Broeikasgas is bijna dertig keer sterker dan CO₂. Binnen twee jaar moeten alle kleinere busjes van John Lewis de nieuwe brandstof gebruiken. In 2028 volgen ook de zwaardere bezorgbussen. Op die manier bespaart het bedrijf een uitstoot die gelijk staat aan die van zesduizend huishoudens.
Het Zuid-Koreaanse Seoul stopt met hondenvlees. Humane Society International meldt dat de laatste drie hondenvleeswinkels in de hoofdstad zijn gestopt met het slachten van honden. In andere delen van Zuid-Korea gebeurt dat nog wel. Volgens Good News Network gaat het om een bredere ontwikkeling: de consumptie van hondenvlees in Zuid-Korea neemt af. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de Zuid-Koreanen niet van plan is om in de toekomst hondenvlees te gaan eten. Het is wel nog zaak om een warm huis te vinden voor de geredde honden.
De Beurs van Londen overweegt de handelsdag in te korten met anderhalf uur door acties van lobbygroepen. Het doel: meer diversiteit op de werkvloer en minder mentale problemen onder werknemers. Dat meldt The Guardian. De gemiddelde effectenhandelaar werkt zestig uur per week, en daar komt de reistijd nog bovenop.
In Nederland wordt voornamelijk gebouwd met beton en staal, maar het huis van de toekomst is van hout, meldt Trouw in een reportage. Volgens de Rotterdamse architect Marco Vermeulen heeft hout als bouwmateriaal veel voordelen. Het is licht en makkelijk te fabriceren. Een gedemonteerde houten huiskamer past daardoor zonder problemen in een vrachtwagen. Dat scheelt veel tijd en mankracht. Daarnaast leidt het gebruik van hout in de bouw tot veel minder CO₂-uitstoot. Als bijvoorbeeld de één miljoen extra huizen die in 2030 nodig zijn allemaal van hout worden gemaakt, scheelt dat ongeveer 55 miljoen ton aan CO₂. In Amsterdam wordt dit idee opgepakt: hier wordt de houten woonflat HAUT gebouwd, die met 73 meter de hoogste van Nederland zal zijn.
We schreven eerder over hout als oplossing.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties