Positief nieuwsoverzicht: herstellend koraal, bakstenen voor bijen en meer

The Optimist 1 feb 2019 Natuur & Milieu

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Hawaïaans koraal herstelt

In 2015 waren de temperaturen extreem hoog en dat resulteerde in de ergste koraalverbleking in Hawaï ooit. Nu zijn de koraalriffen echter aan het stabiliseren. Volgens de Amerikaanse milieuorganisatie The Nature Conservancy lijkt het erop dat het koraal weer aan het groeien is. Zij onderzochten hiervoor ruim 14 duizend riffen. Het onderzoek kan de Hawaïaanse overheid helpen om de koraalriffen te beschermen.

Glas recyclen

Negentig procent van al het glasafval van bedrijven moet worden hergebruikt – dat staat in ieder geval in de wet. Toch gebeurt dat op dit moment nog niet. Maar daar gaat verandering in komen, zo meldt Trouw. De overheid moet het recyclen van glas door bedrijven namelijk gaan afdwingen. Dat heeft de Raad van State besloten in een zaak die was aangespannen door verschillende milieuorganisaties. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven krijgt acht weken de tijd om in actie te komen.

Baksteen redt bijen

Pop-up City publiceert over een mooi initiatief voor stadse bijen: de Bee Brick. Het is een baksteen met daarin kleine gaatjes, geschikt voor bijen om een nestje te maken. De Bee Brick is speciaal bedoeld voor de wilde bij, deze heeft namelijk te weinig plekken om te nesten. De Bee Brick moet daar verandering in brengen. Zelf kun je ook bijdragen aan meer nestplekken voor de wilde bij. De Bee Brick kan in de muur worden gemetseld tussen andere bakstenen, maar ook op zichzelf worden geplaatst op bijvoorbeeld een paaltje in tuin of balkon.

3D-kleurenbeelden helpen arts

Het is een doorbraak in de behandeling van vaatziekten. Het UMC Utrecht presenteerde maandag een nieuwe techniek waarmee artsen beter kunnen zien wat er tijdens een ingreep in de bloedvaten gebeurt. De artsen van het UMC kunnen tijdens een operatie dankzij 3D-kleurenbeelden zien wat ze aan het doen zijn. Tot nu toe moesten ze het nog doen met zwart-witte röntgenbeelden, vertelt vaatchirurg Joost van Herwaarden op NPO Radio 1. En dat maakt veel verschil: ‘In 2D kan ik een heel mooi scherp beeld krijgen. Net als dat je je hand op de muur projecteert. Je kunt heel goed kijken of je naar links of naar rechts wijst. Maar naar voren of achteren, dat is eigenlijk onmogelijk. En deze nieuwe technologie is 3D. Dus die geeft soms een veel beter inzicht.’ Nog een voordeel van de techniek is dat patiënten niet worden blootgesteld aan schadelijke röntgenstraling. Bij het UMC Utrecht zijn al 21 mensen succesvol gedotterd met behulp van de 3D-beelden. Vijf grote Europese ziekenhuizen gaan nu verder experimenteren met de techniek.

Circulair denim

Wat doe je met een oude spijkerbroek of sweater die je eigenlijk nooit meer draagt? Het Zweedse Re:newcell heeft daar een oplossing voor. Dit bedrijf ontwikkelde een chemisch proces waarmee je oude kleding recyclet tot katoen. Daar kunnen vervolgens weer nieuwe kledingstukken van worden gemaakt. Zo hoeft er dus geen nieuw katoen te worden geteeld en kan veel vervuiling worden voorkomen, vertelt oprichter Harald Cavalli-Björkman aan de BBC: ‘We gebruiken minder water, minder land, stoten minder uit en gebruiken minder chemicaliën.’ Zo kan dankzij deze techniek jouw oude spijkerbroek een circulair product zijn.

Lees het positief nieuwsoverzicht van woensdag.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Positief nieuwsoverzicht: herstellend koraal, bakstenen voor bijen en meer”

  1. Ik heb geen idee hoe ik op de radio bij Sublime kan komen. wWelke zender en welke golflengte in Amsterdam?

Geef een reactie