Positief nieuwsoverzicht: groen beleggen, comfortabele vliegtuigstoel en meer

Roland Pluut 18 dec 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Leuker reizen

Lampjes die aangeven waar nog plek is in het bagagerek, of degene die helemaal achteraan in het vliegtuig zit als eerste laten instappen: inchecken en boarden op het vliegveld kan sneller en efficiënter. Een nieuw onderzoeksproject van de TU Delft moet laten zien hoe we dat kunnen bereiken, dat schrijft NOS. Studenten krijgen de opdracht om oplossingen te bedenken en uit te werken. In een lab van de TU Delft wordt al geëxperimenteerd met inklapbare stoeltjes, die zorgen voor een ruimer gangpad. En in Hong Kong kun je in de metro op weg naar het vliegveld al je koffer inchecken. Dit soort ideeën moet reizen niet alleen sneller, maar ook leuker maken.

Groen beleggen

Grote beleggers hebben de groene smaak te pakken, dat schrijft Trouw. Wanneer beleggers hun geld steken in grote projecten of bedrijven, wordt eerst gekeken naar hoe rendabel het is en hoeveel risico ze lopen. Inmiddels heeft duurzaamheid de derde plaats veroverd op dit prioriteitenlijstje, blijkt uit een nieuw onderzoek van het internationale accountantsbureau PwC. Investeringsfondsen die zich richten op duurzaamheid lijken tussen 2017 en 2025 in omvang te verdubbelen. Dit komt volgens PwC door de toenemende maatschappelijke druk door bijvoorbeeld klimaatdemonstraties. Dit is niet de enige reden; ook de wetgeving wordt steeds verder aangescherpt. Zo heeft de financiële sector te maken met de duurzame ambities van de Europese Commissie en het Parijse klimaatakkoord. Daardoor voelen steeds meer grote investeerders de druk om meer groen te investeren in de toekomst.

Eurovisie Songfestival voor iedereen

De gemeente Rotterdam komt in actie om ook minderbedeelde Rotterdammers naar het Eurovisie Songfestival te laten gaan. Ze gaan namelijk meer dan 4.200 kaartjes verloten onder Rotterdammers met een uitkering of een laag inkomen. Dat is bijzonder, vertelt wethouder van Toerisme Said Kasmi aan het AD. Daarnaast krijgen de winnaars het vervoer naar het festival vergoed en een hapje en een drankje. Volgens Kasmi is het ook iets wat ze zich vaak niet kunnen veroorloven. De Rotterdammers mogen allemaal een vriend of vriendin meenemen. In maart worden de winnaars bekendgemaakt.

Comfortabele vliegtuigstoel

Slapen in het vliegtuig is niet voor iedereen weggelegd. Misschien ben jij iemand die makkelijk wegdommelt met je kin op de borst, maar voor wie geen idee heeft waar hij zijn hoofd moet laten, is nu een oplossing bedacht. Het bedrijf Universal Movement heeft een vliegtuigstoel ontworpen waar je comfortabeler in kunt slapen, dat schrijft CNN. Aan beide zijden van de stoel zitten een soort vleugels, die je kunt uitklappen zodat je wandjes hebt om met het hoofd tegenaan te leunen. Het bedrijf zegt in gesprek te zijn met verschillende geïnteresseerde partijen.

Muziektherapie

In een kindercentrum in Southwark, een gebied net onder London, zingen moeders de mooiste liedjes voor hun pasgeboren baby’s. Van volksliederen tot slaapliedjes, in het Engels, Spaans of Hebreeuws. De moeders zingen met een belangrijke reden: ze kampen met een postnatale depressie. Twee jaar geleden begon ‘Melodie for Mums’ met deze vorm van muziektherapie. Door middel van groepszang wordt de band tussen moeder en kind versterkt én wordt het zelfvertrouwen van de jonge moeders verbeterd. Ondertussen zijn al 150 vrouwen geholpen door deze sessies en dit worden er binnenkort enkele honderden meer. Het initiatief wordt onderdeel van een groot onderzoek waar de stichting Wellcome Trust twee miljoen pond voor beschikbaar stelt. Daarbij wordt gekeken in hoeverre kunstinterventies de lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen bevorderen. Als de resultaten positief zijn, is de kans groot dat de sessies van ‘Melodies for Mums’ vergoed worden vanuit de basiszorg.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuwsoverzicht: groen beleggen, comfortabele vliegtuigstoel en meer”

  1. Waarom moet vliegen aantrekkelijker worden gemaakt? We moeten toch juist minder gaan vliegen?

Geef een reactie