Positief nieuwsoverzicht: genezen hiv-patiënten, gelijkheid in Sierra Leone en meer

The Optimist 8 mrt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de VooruitgangSublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Twee patiënten vrij van hiv-virus na stamceltransplantatie

Goed nieuws uit de geneeskunde. Het is voor de tweede keer ooit gelukt om hiv-patiënten te genezen. Het gaat om een Duitse en Britse patiënt bij wie inmiddels respectievelijk drieënhalve maand en achttien maanden lang geen hiv meer is aangetroffen. Dit is mogelijk door een stamceltransplantatie die ze ondergingen. De laatste keer dat dit gelukt is, is al twaalf jaar geleden. Nieuwsuur sprak met arts-viroloog Anne Wensing. Zij verwacht nog voor haar pensioen genezing van hiv op grote schaal te gaan zien. Bijzonder is volgens haar dat er nauwelijks chemotherapie aan te pas is gekomen.

ASN Bank stopt met investeren in onethische farmaceuten

De ASN Bank verbreekt de samenwerking met vijf onethische farmaceuten. De afgelopen jaren voerde de bank gesprekken met tien farmaceutische bedrijven. De gesprekken hadden als doel om te kijken of het nog verantwoord is om erin te beleggen. De bank heeft nu dus besloten om de investeringen in vijf van die bedrijven stop te zetten. De farmaceuten voldoen niet aan de duurzaamheidseisen van de bank voor onder andere ethisch handelen, marketing en beloning. Een van die bedrijven is Novartis. Het bedrijf dat een tijdje geleden nog in opspraak raakte omdat het een belangrijk kankermedicijn zes keer zo duur had gemaakt. Volgens ASN is het goede nieuws dat de andere vijf farmaceuten juist door die gesprekken hun beleid op sommige punten hebben aangepast

The Husband School leert mannen in Sierra Leone over gelijkheid

Een bijzonder verhaal uit Sierra Leone. Daar gaat een groep mannen elke zaterdag naar The Husband School. Dat is te zien in een video van televisiezender Al Jazeera. In Sierra Leone is veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zelfs in hun eigen huis worden vrouwen niet als gelijke gezien en hebben ze vaak maar weinig te zeggen. ‘Dat zorgt voor veel problemen in het huwelijk’, zegt Pidia Joseph, de oprichter van de school. Tijdens de lessen gaat hij in gesprek met de mannen en leert hij ze respectvoller met hun vrouw om te gaan. Met succes, want volgens een aantal mannen van The Husband School loopt het huwelijk soepeler na hun deelname.

Rotterdamse chef-kok verstuurt diepvriesmaaltijden per post

Na een lange werkdag nog koken is iets waar weinig mensen nog zin in hebben. Daarom zijn maaltijdservices steeds populairder. Maar dit eten is vaak niet vers, of juist niet lang houdbaar. Chef-kok Marlot de Jonge heeft daar een oplossing voor gevonden, zo zagen we op RTV Rijnmond. Zij heeft een bezorgservice opgezet voor diepvriesmaaltijden. In haar keuken in Rotterdam maakt ze verse en gezonde maaltijden, die ze direct invriest. Op deze manier blijven de maaltijden lang goed en worden ze in heel Nederland met de post bezorgd.

Met de trein van Amsterdam naar Londen: dat kan vanaf deze zomer nog makkelijker

Voor een tripje naar Londen is het niet nodig om het vliegtuig te pakken. Je kunt gewoon de trein nemen. Een groot aantal mensen kiest hiervoor. Zoveel dat er nu een derde trein tussen Amsterdam en Londen gaat rijden, zo is te lezen in het AD. De Eurostar gaat deze derde trein dagelijks laten rijden vanaf aankomende zomer.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van woensdag.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie