The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.
Nergens in Europa zijn vaders zo betrokken bij de opvoeding als in Nederland. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van socioloog Brett Ory. Volgens Ory is het in ons land steeds meer geaccepteerd dat moeders evenveel werken als de man in het gezin. Uit haar onderzoek blijkt dat naarmate de vrouw meer werkt, de vader meer tijd doorbrengt met de kinderen. Het is een positieve ontwikkeling, want een kind heeft minder kans op gedragsproblemen als de ouders evenveel tijd besteden aan de opvoeding.
De Nieuw-Zeelandse overheid zegt hard aan de slag te gaan met het schoonmaken van hun meren en rivieren. Dat meldt The Guardian. Het vervuilde water lijkt te komen door de sterk uitgebreide Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie. De overheid stelt nu 130 miljoen euro beschikbaar om zuivelboeren te helpen hun bedrijven milieuvriendelijker te maken. Bovendien gaat de overheid de waterkwaliteit strenger controleren.
Sommige gewassen uit de moestuin groeien zo hard dat er niet tegenop gegeten kan worden. Om verspilling van al het lekkers uit de tuin tegen te gaan, is het platform ‘Vers uit de Tuin’ opgericht. De moestuinders oogsten momenteel zoveel courgettes, komkommers en boontjes dat ze die zelf niet op kunnen. De oogst wordt gedeeld met buurtgenoten via het online deelplatform. Zo zorgt Vers uit de Tuin niet alleen voor verse groenten op je bord, maar ook voor minder voedselverspilling en leuke ontmoetingen. Wil je ook je groenten delen of iets lekkers ophalen bij je buren? Kijk dan op versuitdetuin.nl.
Een initiatiefwet van de ChristenUnie, PVDA en D66 moet ervoor zorgen dat de Nederlandse gebarentaal wordt erkend als officiële taal. Voor veel dove mensen en slechthorenden is de Nederlandse gebarentaal hun moedertaal. De erkenning moet leiden tot meer inclusie. Tijdens verkiezingen wordt bijvoorbeeld momenteel geen informatie geleverd in gebarentaal. Daarom is het voor doven en slechthorenden lastig om in verkiezingsperiodes een keuze te maken. Door de taal te erkennen hopen de politieke partijen dat doven en slechthorenden meer betrokken raken in de samenleving. Ook hopen ze dat hierdoor gebarentaal vanzelfsprekend wordt op straat en televisie. Doven en slechthorenden vechten al meer dan dertig jaar voor de erkenning van hun taal.
Interpolis start een proef waarbij jongeren worden beloond als ze tijdens het fietsen niet op hun mobiel kijken. Bij deze proef wordt de speciaal ontwikkelde app Phono ingezet. Voor iedere minuut die de fietser zijn telefoon niet aanraakt, krijgt hij punten. De punten worden omgezet in euro’s en gedoneerd aan een zelfgekozen goed doel. Als tijdens het fietsen toch op de telefoon wordt gekeken, worden de punten verwijderd. Het grote experiment moet aantonen of jonge mensen ongewenst verkeersgedrag willen veranderen wanneer er ook nog een goed doel gesteund wordt.
Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Graag zou ik willen weten waarom er uberhaupt verschillende gebarentalen zijn. Wanneer internationaal dezelfde gebaren voor dezelfde betekenissen zouden worden gebruikt zouden doven en slechthorenden i.p.v. een handicap een voordeel kunnen hebben.