Positief nieuwsoverzicht: een transparant menu, hulppakketten voor moeders en meer

Yildiz Celie 1 nov 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Modieus ondergoed

De 22-jarige Liselotte Volkers maakt de wereld een stukje beter. Als verpleegkundige ziet zij de schaamte en het ongemak bij vrouwen die last hebben van ongewenst urineverlies, schrijft het AD. De inlegkruisjes die de vrouwen daarvoor kunnen gebruiken, zitten niet lekker en zien er niet mooi uit. Daar bedacht Liselotte een oplossing voor: met haar bedrijf Volcare ontwerpt ze modieus ondergoed met een onopvallende absorberende laag. Daarnaast is het incontinentie-ondergoed ook nog eens een duurzame vervanger voor de inlegkruisjes die anders in de prullenbak zouden verdwijnen.

Calorieën op het menu

Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat restaurants die de hoeveelheid calorieën op de menukaart vermelden, gezonder zijn. Volgens de onderzoekers moet het daarom verplicht worden om dit te doen. Dat lezen we in The Times. Zo bevat het eten bij restaurants met calorieën op de menukaart ongeveer de helft minder zout en vet. Door het vermelden van calorieën letten koks namelijk beter op of hun menu’s gezond zijn. Ook introduceren ze hierdoor vaker nieuwe en gezondere gerechten. In de Verenigde Staten is het al verplicht om calorieën bij het menu te vermelden. De universiteit hoopt dat dit onderzoek andere landen laat volgen.

Verplaatsbare megabatterij

De twee jonge, Rotterdamse ondernemers Daan Geldermans en Peter Paul van Voorst tot Voorst bedachten een oplossing voor vervuilende dieselgeneratoren. Hun bedrijf Skoon lanceerde een verhuurplatform voor gigantische batterijen. De accupakketten kunnen helpen bouwprojecten minder CO₂ te laten uitstoten. Ook is het een oplossing als een festival geen dieselgeneratoren mag gebruiken. Overal waar tijdelijk stroom nodig is, kan het deelplatform schone energie leveren.

Hulppakketten voor moeders

De Nederlandse Mandy Ladan komt in actie voor vooruitgang. Toen Ladan in verwachting was, werd ze overspoeld met cadeaus. Al snel besefte ze dat ze geen idee had wat ze met al die spullen aan moest. Zo ontstond haar project Momma Luv. Dit project koppelt een zwangere vrouw in Nederland aan een zwangere vrouw in een ontwikkelingsland. En dan worden, in plaats van al die cadeaus, hulppakketten gedoneerd aan de gekoppelde moeder. Inmiddels zijn al tweeduizend vrouwen geholpen in negen verschillende landen.

Water hergebruiken

Prins Constantijn neemt begin volgend jaar vijftig Nederlandse startups mee naar de Amerikaanse elektronicabeurs CES. Eén van de bedrijven die een prijs zal krijgen bij de prestigieuze CES Innovation Awards is Hydraloop uit Leeuwarden. Hydraloop ontwikkelde een systeem waarmee water na het douchen, badderen en wassen wordt opgevangen. Met verschillende technologieën worden zeepresten en viezigheid uit het water gehaald, zónder gebruik van een filter. Het water kan vervolgens weer worden hergebruikt om het toilet door te spoelen, de tuin te irrigeren of om bijvoorbeeld opnieuw de wasmachine te laten draaien.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

Geef een reactie