The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.
Volgens de BBC worden Britse goede doelen overspoeld met tweedehands spullen en kleding. Bij sommige organisaties komt er deze maand wel twee keer zoveel binnen als normaal. De manager van een stichting in Londen heeft wel een idee hoe dat komt: ze verwijst naar het succes van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. De mensen die spullen doneren, vertellen dat ze fanatiek aan het opruimen zijn geslagen na het zien van de nieuwe Netflix-serie over Kondo. Bijkomend voordeel is dat de tweedehands kleding keurig opgevouwen binnenkomt – het handelsmerk van de opruimgoeroe.
60 duizend kilo kromme groenten heeft het bedrijf Kromkommer het afgelopen jaar gered. Courgettes, wortels met een kronkel of andere groenten die er een beetje anders uitzien dan we gewend zijn worden omgetoverd tot smakelijke soepen. Maar mede door Kromkommer weten steeds meer mensen dat kromme groente bestaat. En het bedrijf heeft grote ambities: ‘We zijn onder andere bezig met een lespakket voor basisschoolkids. Dus ook om kinderen mee te nemen in onze missie. En ons “kromme groente en fruit”-speelgoed gaat de wereld over. Vanaf maart gaat dat wereldwijd geïntroduceerd worden, waardoor we in de hele wereld kinderen fan laten worden van kromme groente en fruit. Dus dat is een hele toffe stap, denken wij’, aldus Chantal Engelen, medeoprichter van Kromkommer.
In 2050 moet onze economie helemaal circulair zijn, dat is de doelstelling van het kabinet. Het Groningse bedrijf JC Electronics geeft alvast het goede voorbeeld: zij geven gebruikte bedrijfselektronica een tweede kans. Dit meldt NOS. Het bedrijf haalt gebruikte en kapotte apparaten uit elkaar, om ze vervolgens te repareren en te testen. Doen ze het weer helemaal goed, dan worden ze verkocht aan een nieuwe gebruiker. De oprichters begonnen met een klein bedrijfje op een zolderkamer vol met oude apparaten – en inmiddels hebben ze 220 mensen in dienst. Bijzonder is dat het bedrijf het personeel zelf opleidt. Medeoprichter Jannes Cruining legt uit waarom ze dat doen: ‘Nou, omdat ze niet te krijgen zijn, geloven we dat we personeel zelf moeten opleiden. Omdat we hier volledige mbo-opleidingen verzorgen, kunnen we de mensen opleiden en training geven, specifiek voor onze werkzaamheden.’ Met hun bedrijf willen de oprichters laten zien dat nieuw niet altijd beter is en hopen ze iets te veranderen aan de ‘wegwerpcultuur’.
MVO Nederland heeft de winnaar van de Future Proof Match bekend gemaakt. Een prijs die bedoeld is voor twee bedrijven die door samenwerking op een creatieve manier een positieve impact maken. De winnaars van de match zijn Breedweer en Ecor. Breedweer haalt papierafval en koffie-afval op bij klanten. Ecor gebruikt dat afval als grondstof. Van het koffiedik maken ze bijvoorbeeld meubels en die zetten ze dan weer neer bij de klant waar het koffie-afval oorspronkelijk vandaan komt. Jack Stuifbergen van Breedweer is blij met de prijs en hoopt dat meer bedrijven hun krachten bundelen om samen impact te maken.
Gratis je rijbewijs halen als je in de bijstand zit? Volgens het AD wordt daar in de gemeente Rotterdam mee geëxperimenteerd. Het gaat om 10 mensen die een opleiding volgen tot brandwacht. Een brandwacht houdt toezicht op de veiligheid – vaak op afgelegen plekken, bijvoorbeeld bij een chemische fabriek. En dan is het handig om een rijbewijs te hebben. De gemeente hoopt op deze manier mensen uit de bijstand te kunnen halen. En dat is hard nodig. In sommige buurten leeft 1 op de 4 gezinnen van een bijstandsuitkering. Het experiment maakt deel uit van een breder pakket van maatregelen, waar in totaal bijna 50 miljoen euro voor wordt vrijgemaakt.
Lees ook het positief nieuwsoverzicht van afgelopen maandag.
Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties