Positief nieuws overzicht: schone wijnbouw, verticale landbouw en meer

The Optimist 28 jan 2019

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Nederlandse wijnboeren pleiten voor schone Europese wijnbouw

Nederland moet het voorbeeldland worden voor schone wijnbouw. Biologische wijnboeren riepen daarvoor afgelopen week de ‘Ontwikkelgroep Schone Wijnbouw’ in het leven. De groep is tegen het gebruik van koper als bestrijdingsmiddel in de wijnbouw. Bij de teelt van aardappelen, appels en vooral druiven wordt koperchloride en -sulfaat gebruikt tegen schimmels. Hoewel Nederland een verbod kent sinds 2000 kan het middel als bladmeststof in de biologische landbouw gebruikt worden. Dat zorgt voor vervuiling van de bodem en bovendien is de stof giftig voor mens en dier. Nederlandse wijnboeren willen hun collega’s in Europa nu adviseren over de voordelen van wijnbouw zonder koper. Dat is volgens hen niet alleen beter voor het milieu, maar ook financieel aantrekkelijker.

Falafelmaker biedt een steuntje in de rug

‘De aardigste plek van Amerika’. Die titel kreeg Yassin’s Falafel House in Knoxville vorig jaar van het tijdschrift Reader’s Digest. Het restaurant wordt gerund door vluchtelingen, waarbij meer dan dertig mensen aan het werk zijn. Het restaurant doet de naam eer aan, want wie afgelopen week geen salaris ontving mocht gratis komen dineren. Vanwege een conflict kreeg bijna een miljoen Amerikanen al weken geen salaris, waardoor steeds meer mensen in de problemen zijn gekomen. Het goede nieuws is dat steeds meer initiatieven, zoals Yassin’s Falafel House, worden opgezet om hulp te bieden.

‘Nederlandse technieken voor ontwikkeling verticale landbouw’

In het dagblad Deutsche Welle is aandacht voor Nederlandse landbouw: kan de Nederlandse high-tech landbouw de wereld voeden? Nederland is de op een na grootste exporteur van groenten ter wereld, waarbij ons land veel groenten produceert in kassen. Het voordeel is dat je dan minder water en pesticiden nodig hebt. Nederland loopt voorop in het ontwikkelen van moderne klimaatbeheersingtechnieken. Deutsche Welle verwacht dat we die technieken in de toekomst in de verticale landbouw kunnen inzetten: een vorm van landbouw waarbij verschillende lagen gewassen op elkaar gestapeld worden. Op die manier kunnen stadsbewoners verse groente geleverd krijgen en is maar weinig transport nodig.

Burgers Zoo doet koraal cadeau aan Londens aquarium

Een Londens aquarium krijgt een bijzonder cadeau van het Arnhemse Burgers Zoo. Afgelopen week gingen driehonderd stuks koraal op transport naar Engeland. Bij Burgers Zoo zijn ze zo goed in het kweken van koraal, dat ze te veel hebben. Wat zorgt voor de nodige stress bij het koraal onderling, vertelt bioloog Max Janse op NPO Radio 1: ‘Als we daar geen koralen uithalen, dan krijgen de koralen ruzie. Dan komen ze te dicht bij elkaar. In de natuur op een koraalrif gebeurt hetzelfde. “Ik wil het dichtst bij het zonnetje komen” en “ik wil de meeste ruimte”, roepen die koralen tegen elkaar en zo zijn ze ruzie aan het maken. Door de gift hoeft het Engelse aquarium geen koraal uit de natuur te halen.

Lees hier het positief nieuwsoverzicht van vrijdag

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuws overzicht: schone wijnbouw, verticale landbouw en meer”

  1. Die verticale landbouw lijkt mooier dan het is. Om mensen te ‘voeden’ heb je heel wat meer nodig dan wat sla en tomaten, zeker als deze niet in de volle grond worden geteeld, dat stelt qua v Het is hoog tijd voor onderzoek wat de echte voedingswaarde is van producten die ‘schoon’ worden geteeld in een hydrocultuur

Geef een reactie