Positief nieuwsoverzicht: dansen tegen eenzaamheid, eerlijke man-vrouwverhouding en meer

The Optimist 6 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Afname bijstand

Uit cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal mensen in de bijstand blijft afnemen. Eind juni kregen 426 duizend mensen een bijstandsuitkering. Dit zijn 21 duizend mensen minder dan vorig jaar. Daarmee is er voor het zevende kwartaal op rij sprake van een daling. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, vertelt aan de Volkskrant dat de daling vooral komt door de toegenomen werkgelegenheid. Zowel Nederlanders zonder migratieachtergrond als Nederlanders met een migratieachtergrond verlaten vaker de bijstand. Beide groepen laten een daling van ongeveer vijf procent zien.

Dansen tegen eenzaamheid

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kunnen 65-plussers overdag de heupen losgooien in de discotheek. Dit meldt de BBC. De seniorendisco wordt georganiseerd door de lokale overheid. De dansmiddagen pakken de toenemende eenzaamheid onder ouderen aan. Een Seoulse man vertelt dat het hem heeft geholpen. Dankzij de disco heeft hij veel nieuwe vrienden gemaakt en er zelfs zijn nieuwe liefde leren kennen.

Brood voor 25 cent

Een brood, een pak yoghurt of zelfs een biefstuk voor maar 25 cent. Deze zijn sinds kort te vinden bij Lidl. De supermarkt start een proef met de verkoop van producten waarvan diezelfde dag de officiële houdbaarheidsdatum is bereikt. De pilot heet ‘Verspil mij niet’ en moet ervoor zorgen dat de supermarkt minder eten hoeft weg te gooien. Lidl zegt haar klanten goed te gaan informeren; aangeraden wordt om het product dezelfde dag nog op te eten, of het anders in te vriezen.

Klimaatvriendelijker

Steeds meer Nederlanders kiezen voor de internationale trein naar bijvoorbeeld Londen, Berlijn of Disneyland Parijs. Deze zomer groeide de ticketverkoop van NS International met dertien procent. Volgens Heike Luiten, directeur van NS International, is het de derde recordzomer op rij voor NS International. Dit komt deels doordat het aantal internationale verbindingen is toegenomen. Ook zijn mensen volgens Luiten bewuster gaan reizen. De groei is er vooral op bestemmingen tot zevenhonderd kilometer.

Meer vrouwen

Sinds Ursula Von der Leyen de leiding heeft over het dagelijkse bestuur van de EU, is de samenstelling van de Europese Commissie onder handen genomen. Dagblad Trouw schrijft over wat Von der Leyen sindsdien heeft bereikt. Ze vroeg alle Europese lidstaten minstens twee kandidaten naar voren te schuiven voor de commissie, waarvan een man en een vrouw. De aanpak blijkt succesvol: van de 27 commissieleden zijn er nu 12 vrouw. Waarschijnlijk worden dat er 13, maar dat hangt ervan af of de Roemeense Rovana Plumb door de ballotage komt. Als dat lukt, bestaat 48,1 procent van de Europese Commissie uit vrouwelijke leden.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Positief nieuwsoverzicht: dansen tegen eenzaamheid, eerlijke man-vrouwverhouding en meer”

  1. Ik vind dit bericht op zich zelf al zo positief dat het me blij maakt. Het is geen toeval dat op de achtergrond het lied FLOWER OF SCOTLAND te horen is. Mijn geboorteland.

Geef een reactie