Positief nieuwsoverzicht: brood-app tegen keuzestress, betaald ouderschapsverlof en meer

The Optimist 10 apr 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Presidentieel pardon voor vrouwen en meisjes

In Rwanda heeft president Paul Kagame gratie verleend aan honderden vrouwen en meisjes die in de gevangenis zaten. Ze zaten vast vanwege het plegen van abortus. Tot voor kort was het plegen van abortus verboden in Rwanda, maar sinds kort is het toegestaan in bepaalde gevallen. Mensenrechtenorganisaties zijn positief over het presidentieel pardon, maar zeggen dat er nog veel te doen is op het gebied van vrouwenrechten in Rwanda.

Twee maanden betaald ouderschapsverlof

Het Europees Parlement heeft een richtlijn aangenomen die jonge ouders gaat helpen. In de toekomst krijgen ouders recht op minstens twee maanden betaald ouderschapsverlof. In Nederland is ouderschapsverlof in principe onbetaald, maar dit gaat dus veranderen. De lidstaten mogen zelf bepalen waar het geld voor de richtlijn vandaan komt: de overheid of de werkgever. Het kabinet heeft drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in een nationale wet.

Brood-app tegen keuzestress

Het Belgische bakkersbedrijf Puratos ontwikkelt een app waarmee je zelf kunt kiezen welke soorten meel en granen je in je brood wilt. De app is goed voor mensen die moeilijk een keuze kunnen maken tussen de vele broodsoorten. Nadat je met de app hebt besteld ligt het gepersonaliseerde brood enkele uren later klaar. De app zit nog in een testfase maar het is bedoeling dat het dit jaar nog wordt gelanceerd.

Miljoenen in ‘gezond’ grondwaterpeil

De effecten van de extreem droge zomer van afgelopen jaar zijn nog steeds voelbaar. Het grondwaterpeil dat toen enorm zakte, is nog steeds niet op peil. Doordat het zover daalde, kwamen boeren, natuurbeheerders en huizenbezitters in de problemen. Het kabinet heeft zeven miljoen euro uitgetrokken om grotere waterbassins aan te leggen in zandgebieden. Deze moeten ervoor zorgen dat bij droge zomers geen watertekorten meer ontstaan.

Versoepelde doorstroom naar nationaal vrouwenelftal

De KNVB richt een nieuw elftal op: Vrouwen Onder de 23. Dat team moet de doorstroom naar het nationale elftal verbeteren. Tot dusver waren er alleen teams voor meiden tot negentien jaar. De stap voor deze groep naar het nationale vrouwen Oranje is behoorlijk groot, weet voormalig Oranje-speler Anouk Hoogendijk uit ervaring. Anouk was een van de weinigen die wel direct kon doorstromen van Vrouwen Onder 19 naar het nationale team.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van afgelopen maandag.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie