Positief nieuwsoverzicht: bijenhotels op scholen, beschermende mutaties en meer

The Optimist 25 feb 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Bijenhotels veroveren schoolpleinen

Scholen in Zuid-Holland zetten zich in om de wilde bij te helpen. De bij heeft minder ruimte om te eten en nesten te maken, en daarom zijn er steeds minder van. Zo’n twintig scholen zetten daarom een gratis bijenhotel op het schoolplein. Scholen krijgen die van de gemeente. Ook is er een speciaal lespakket, waarmee kinderen leren hoe belangrijk de bij is voor de natuur. Basisschool de Albatros in Dordrecht gaat nog een stapje verder. Daar wordt een tuin aangelegd met veel bloemen en struiken voor de insecten.

Reuzenschildpad niet uitgestorven

Op de Galapagoseilanden van Ecuador is een bijzondere reuzenschildpad aangetroffen. Een waarvan gedacht werd dat ‘ie al 100 jaar geleden was uitgestorven. In 1906 was de soort namelijk voor het laatst gezien. Voor de Galapagos is dit misschien wel de belangrijkste ontdekking van de eeuw. Er wordt gekeken of de schildpad nog soortgenoten heeft. Als dat zo is, komt er een fokprogramma.

Vrachtwagens in Europa schoner

Vrachtwagens in de hele EU moeten voldoen aan dezelfde regels voor CO2-uitstoot. Daarover hebben het Europees Parlement en de lidstaten vandaag een akkoord bereikt. Vrachtwagens zijn grote vervuilers, want deze zorgen voor 27 procent van de uitstoot van broeikasgassen op de wegen. Door de nieuwe klimaatnormen moet de uitstoot van trucks in 2030 met bijna een derde omlaag. Europese truckbouwers zijn niet blij met het akkoord. Zij stellen dat de nieuwe doelen onhaalbaar zijn.

De vrachtwagen die zeker voldoet aan de nieuwe uitstootnorm is de elektrische vrachtwagen – met aanhanger. In Amsterdam worden die nu getest. Niet eerder werden zulke vrachtwagencombinaties ingezet om de supermarkten in een binnenstad te bevoorraden. De proef gaat minimaal twee jaar duren en moet duidelijk maken of de elektrische trucks kunnen helpen om de luchtvervuiling in de stad aan te pakken.

Inspiratie voor de lentegarderobe

Volgens The Guardian is er een groeiende groep Britten die zo weinig mogelijk nieuwe kleren koopt. Dat blijkt onder andere uit de verkoopcijfers van zogenoemde Traid Shops –
een soort kringloopwinkels voor kleding. De winkels verkochten het afgelopen jaar 30 procent meer dan in 2017. Een goede ontwikkeling, want de gemiddelde broek of trui wordt in het VK maar twee jaar gedragen. Alles bij elkaar hebben de Britten voor ruim 35 miljard euro aan ongedragen kledingstukken in hun kast hangen. Genoeg om te ruilen.

Witte haai aanleiding voor kankeronderzoek

Een opvallend bericht van de BBC. Mogelijk kunnen haaien een rol spelen bij de genezing van kanker. Wetenschappers uit Florida onderzochten het DNA van een witte haai. Daarin troffen ze bepaalde mutaties aan die het dier beschermen tegen kanker en andere ziektes. De onderzoekers hopen de geheimen van het haaien-DNA te ontrafelen en die kennis te gebruiken voor nieuwe behandelingen tegen kanker.

Plastic Pact biedt hoop

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft een Plastic Pact gesloten met 70 ondernemingen: van supermarkten en producenten tot festivals en milieuorganisaties. Het doel van het Plastic Pact: over zes jaar moet 70 procent van alle het wegwerpplastic en plastic verpakkingen gerecycled worden zonder dat de kwaliteit erop achteruit gaat.

Een brede samenwerking van de hele keten, maar er zijn ook critici – zoals de Plastic Avengers, een groep van organisaties die eerder deze maand een eigen plasticmanifest opstelde. Onder andere Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee horen daarbij. Zij zeggen dat recycling voor een groot deel los staat van de vervuiling door plastic. Om het probleem echt aan te pakken moeten we zorgen voor minder plastic afval. Want voor een zeeschildpad maakt het niets uit of hij in een stuk recyclebaar of niet-recyclebaar plastic bijt, aldus de Plastic Avengers.

Wil je ook minder plastic gebruiken? Lees Ontplastic: 101 tips die je dagelijks kunt toepassen.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van vrijdag.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie