Positief nieuwsoverzicht: bewegen bij Parkinson, een eigen milieustraat en meer

The Optimist 18 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Fietsen bij Parkinson

Parkinsonpatiënten hebben baat bij het fietsen op een hometrainer. Dit meldt de NOS. Mensen met Parkinson die in het vroege stadium van hun ziekte regelmatig thuis sporten, ervaren daar duidelijk voordeel van. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, dat gepubliceerd is het tijdschrift The Lancet Neurology. Bij het onderzoek fietste de ene groep patiënten drie keer per week op een hometrainer, de controlegroep deed alleen rek- en strekoefeningen. Na zes maanden bleek dat de Parkinson-verschijnselen van de mensen in de fietsgroep constant bleven. Bij de controlegroep namen de ziekteverschijnselen wel toe. Een bijkomend voordeel is dat de fietsgroep ook nog eens fitter werd.

Vaderschapsverlof

Het Zwitserse parlement wil mannen twee weken vaderschapsverlof geven. Na jaren van discussie stemt het parlement voor dat voorstel. Momenteel hebben Zwitserse vaders geen recht op verlof na de geboorte van hun kind. Vaak nemen ze hiervoor een familiedag op. Maar als het aan het parlement ligt krijgen vaders in de nabije toekomst twee weken betaald verlof. Dit mogen ze inzetten in de eerste zes maanden na de geboorte. Vanuit de Zwitserse bevolking is er een roep om een vaderschapsverlof van vier weken. Een referendum moet uitwijzen welke kant het opgaat voor Zwitserse vaders.

Elektrisch vliegen

Elektrisch vliegen komt steeds dichterbij. ‘Easyjet wil binnen 10 jaar stekkervliegen’, kopt de Telegraaf. Daarmee is Easyjet een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die plannen presenteert om in de toekomst schoner te vliegen. Hiervoor wordt een nieuw toestel ontworpen waarin 150 passagiers passen. Het toestel wordt ontwikkeld door onder andere Airbus en moet de afstand tussen Londen en Amsterdam moeiteloos en uitstootvrij gaan overbruggen.

Eigen milieustraat maken

Een Brits echtpaar in Bilsthorpe heeft op hun oprit een milieustraat gemaakt. Dit meldt het GoodNewsNetwork. Met de milieustraat willen Hannah en Danny Iwanejko het recyclen in hun dorp makkelijker maken. De milieustraat ziet eruit als een ‘verdwaald vogelhuisjes complex’, een langwerpige doos met zeven grote gaten voor verschillend afval. Hun plan is een hit: mensen komen van heinde en ver om hun afval te scheiden. Bovendien willen veel belangstellenden weten hoe zij zelf zo’n straat kunnen namaken. Het koppel heeft sindsdien meer dan negenhonderd kilogram afval gerecycled. Ook de milieustraat is gemaakt van gerecycled materiaal.

Succesvol burgerinitiatief

Het Europese Burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ heeft in een jaar meer dan anderhalf miljoen handtekeningen verzameld. Het doel is om dieren als moedervarkens, legkippen en kalveren uit kooien te krijgen en ze daardoor meer ruimte voor hun natuurlijk gedrag te geven. Burgerinitiatieven zijn bedoeld om Europese inwoners meer invloed te geven op het beleid en de wetten van de EU. Als zo’n initiatief in een jaar meer dan één miljoen stemmen verzamelt, moet het Europees Parlement erop reageren. In Nederland ondersteunen meer dan 160 duizend mensen deze actie en het is daarmee een Nederlands record voor een burgerinitiatief.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie