Positief nieuwsoverzicht: berggorilla’s, orgaandonoren en meer

The Optimist 26 aug 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Ecotoerisme helpt berggorilla

De berggorilla is een van de meest bedreigde diersoorten op aarde, maar langzamerhand neemt hun aantal toe. Inmiddels zijn in Centraal Afrika iets meer dan duizend berggorilla’s te vinden. Een van de oorzaken van het succes is het ecotoerisme. Kleine groepen mogen de dieren kort bewonderen voor een stevig prijskaartje: 25 dollar per minuut. Dat geld gebruikt de organisatie om beschermende maatregelen te treffen.

Helende kracht muziek

Het Erasmus MC heeft een overzicht gemaakt van alle onderzoeken die de helende kracht van muziek bevestigen. Een van de conclusies uit de onderzoeken was dat een patiënt die na een operatie muziek luistert, minder morfine nodig heeft. De muziek heeft een positieve invloed op de stressrespons en het afweersysteem. Wist je trouwens dat muziek en dans ook helpen tegen dementie?

Speciale ouderenwoning

Wetenschappers van de Londense universiteit van Loughborough hebben een huis ontworpen speciaal voor ouderen, meldt de BBC. De ramen gaan automatisch open als het te warm wordt, stopcontacten zitten hoog zodat deze goed zichtbaar zijn en er hangen veel foto’s die herinneringen stimuleren. Ook willen de onderzoekers mensen met dementie helpen om langer thuis te wonen.

Opvallende aanpak intimidatie

In New York is een groep vrouwelijke vrijwilligers in rode uniforms actief. De groep Perv Busters patrouilleert dagelijks in de metro en op de stations van New York. Dat doet het team om een oogje in het zeil te houden, zodat iedereen veilig kan reizen. De dames geven bovendien alle gevallen van seksuele intimidatie door aan de politie. De groep heeft geen speciale bevoegdheden, maar weet zich wel te verdedigen mocht dat nodig zijn.

Belgische orgaandonoren

Afgelopen jaar registreerden een recordaantal van 85 duizend Belgen zich als orgaandonor, meldt het Belgische magazine Knack. In de jaren daarvoor lag dat aantal een stuk lager. De stijging is te danken aan het tv-programma Make Belgium Great Again waarin kleine en grote problemen van het dagelijks leven opgelost worden. Met succes werd een oproep geplaatst om Vlamingen zich te laten melden als orgaandonor.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie