Deuntjes tegen dementie

The Optimist 14 aug 2019 Gezondheid

De effecten van muziek op mensen met dementie is in het verleden al eerder onderzocht, maar een team wetenschappers van de Otago University in Nieuw-Zeeland is nog een stap verder gegaan. Naast het effect van muziek onderzochten de leden van het team het effect van dans op mensen met dementie en keken of dat de kwaliteit van leven verbeterde.

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers een significante verbetering waarnamen na zes weken. ‘De proefpersonen reageerden goed op de muziek en toonden enthousiasme in bewegen op de muziek’, zo vertelt de leider van het team wetenschappers, Ting Choo, op de website van de universiteit. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende American Journal of Alzheimer’s Disease & Other Dementias.

Verbeterde levenskwaliteit

Choo legt uit dat om de kwaliteit van leven te verhogen het geheugen van de deelnemers werd gestimuleerd. Daarnaast stimuleerden de onderzoekers het gedrag en sociale interactie van de deelnemers op een positieve manier. Door de positieve resultaten willen de wetenschappers vervolgonderzoek doen dat zich breder richt op het effect van creativiteit op dementia. Choo denkt dat de rol van kunst is ondergewaardeerd in het medische veld en verwacht meer goede resultaten.

Vijf invloeden van muziek

Een onderzoek uit 2014 toonde de positieve effecten van muziek op mensen met dementie al aan, zo is lezen op de website alzheimers.net. De resultaten toonden vijf manieren aan waarop muziek hersenactiviteit verhoogt. De eerste manier was dat muziek emoties oproept die verbonden zijn aan herinneringen. De tweede reden is dat muziek emotionele en fysieke intimiteit kan brengen.

Verder maakt zingen actief en is het zo dat het waarderen van muziek een de laatste dingen is die mensen met dementie kunnen. Op deze manier is het voor naasten om iemand met dementie te bereiken. De laatste reden is dat muziek de stemming kan veranderen, het regelt stressniveaus en stimuleert positieve interacties.

Bron: Otago University
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Deuntjes tegen dementie”

  1. ‘Toevallig’ ben ik nu het boek Singing in the Brain aan het lezen. Een aanrader. Tijdens het lezen wordt muziek in mij al aangeraakt.

Geef een reactie