Positief nieuwsoverzicht: banen door Klimaatakkoord, groene energie uit de berm en meer

The Optimist 22 mrt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Klimaatbanen

Uit onderzoek van TNO is gebleken dat de maatregelen uit het Klimaatakkoord gaan zorgen voor zo’n 39 tot zeventig duizend voltijdbanen. Het gaat vooral om banen in projectontwikkeling, de bouw en de installatiebranche. Er gaan ook banen verloren, namelijk in de olie- en kolensector. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie wordt dit echter ruimschoots gecompenseerd. Voor iedere geschrapte baan in de fossiele sector komen er zeven nieuwe ‘klimaatbanen’ bij.

Voedselbos op het menu

Veel van onze etenswaren worden geïmporteerd uit andere landen. Een restaurant in Utrecht doet het anders en haalt zoveel mogelijk ingrediënten bij lokale producenten. Er is een voedselbos in Utrecht waar veel van de groenten en kruiden vandaan worden gehaald. Vlees wordt bij lokale boeren en slagers gehaald. Met de gerechten wil het restaurant Nederland meer op de kaart zetten.

Schone energie opwekken in de berm

De overheid is van plan ongebruikte grond langs wegen en kanalen aan te bieden aan bedrijven. Deze ongebruikte grond wil de overheid gebruiken om groene stroom op te wekken. Bij elkaar heeft deze grond een gigantisch oppervlak, wat nu dus geen functie vervult. De bedrijven worden aangemoedigd om zonnepanelen neer te zetten op de lappen grond. De toon wordt al gezet in Drenthe: daar komen zonnepanelen langs de A37.

Inwoners Wageningen kopen natuurgebied

Een groep inwoners uit Wageningen deed een bijzondere actie. De groep kocht namelijk een eigen stuk beschermd natuurgebied. Door middel van crowdfunding wisten de bewoners zo’n vijftig hectare aan grond te bemachtigen. De Wageningers willen er een bijzonder gebied van maken. Zo komen er veel zeldzame grassoorten en zullen er veel vogelsoorten te vinden zijn.

Hielprik voor baby’s test op meer ziektes

Bij de hielprik die pasgeboren baby’s krijgen wordt binnenkort op meer aangeboren ziektes gecontroleerd. Veel ouders kiezen voor de prik omdat deze vroegtijdig test op ernstige aandoeningen, zoals taaislijmziekte of erfelijke vormen van bloedarmoede. Vanaf oktober gaat de prik testen op drie extra stofwisselingziektes. Bij deze ziektes zijn kinderen niet in staat om een bepaald aminozuur of vetzuur af te breken. Dat kan al snel ernstige gevolgen hebben. Met de vroege detectie kunnen ernstige gevolgen voorkomen worden.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van woensdag


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie