Positief nieuwsoverzicht: de Trashchallenge, afvalrace voor huisdieren en meer

The Optimist 20 mrt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de VooruitgangSublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

#Trashtag gaat wereldwijd viral

Er is een nieuwe onlinetrend die de hele wereld overgaat: de Trash challenge. Het werkt als volgt: je maakt een foto van een vervuilde plek, bijvoorbeeld een berm met veel plasticafval. Dan ruim je alles op en maak je een foto van het eindresultaat ter vergelijking. Deze trend leidt nu al tot talloze foto’s van opgeruimde stranden, bossen en parken. Als je meedoet, vergeet niet de #Trashtag toe te voegen!

Tel Aviv beschermt ‘smartphonezombies’

Je kent ze wel, voetgangers die zo gefocust zijn op hun smartphone dat ze totaal niet door hebben wat er in het verkeer gebeurt. In Tel Aviv worden deze mensen ‘smartphonezombies’ genoemd. Ze zorgen regelmatig voor gevaarlijke situaties in het verkeer, bijvoorbeeld door door rood te lopen omdat ze niet naar het stoplicht kijken. De stad probeert dit nu te verhelpen door speciale lichtstrips in stoepen aan te leggen. Deze strips springen op groen als het stoplicht dat ook doet. Dat maakt oversteken veiliger. Maar je kunt natuurlijk ook je mobiel in je zak stoppen.

Voor robots, door robots

In Seoul wordt een museum voor robots gemaakt. Dat is nogal bijzonder, want het museum wordt ook gebouwd door robots. Het complex komt eruit te zien als een enorme metalen bol. Het wordt gevouwen en gelast door volautomatische machines en inspecties worden gedaan door drones. De bouw gaat volgend jaar van start en is al een tentoonstelling op zich.

Drents Museum wint internationale prijs

Het Drents Museum heeft op dit moment een bijzondere tentoonstelling. De tentoonstelling is gebaseerd op Iraanse kunst en bevat eeuwenoud goud- en aardewerk uit Teheran. De tentoonstelling staat flink in de belangstelling en heeft zelfs een prijs gewonnen: een Global Fine Art Award. De prijs uit New York betekent veel voor het museum in Assen en is de eerste internationale prijs die het museum in ontvangst mag nemen.

Huisdieren in Eindhoven doen afvalrace

Niet alleen veel Nederlanders hebben last van overgewicht. Zo’n 35 procent van de huisdieren is te zwaar. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals problemen met gewrichten of organen. Een nieuw project van Dierenziekenhuis Eindhoven moet deze huisdieren helpen afvallen. Om de dieren te motiveren, doen hun baasjes en zelfs de dierenartsen mee met de afvalrace. De komende maanden krijgen ze allemaal een speciaal dieet en gaan ze meer bewegen.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van maandag

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie