Poëzie in plaats van pillen als medicijn

The Optimist 13 jan 2020 Gezondheid

In ’s werelds eerste poëzie-apotheek worden geen pillen maar gedichten voorgeschreven. De meeste mensen die hier zijn geweest, zochten hulp om de stress en spanningen van het moderne leven te verzachten.

Gevestigd in de stad Bishops Castle in Shropshire, zo’n tachtig kilometer ten westen van Birmingham, bevindt zich het geesteskind van de dichter Deborah Alma die gedichten in plaats van pillen aan haar ‘patiënten’ voorschrijft.

Alma, die zelf dichter is, rangschikt de boeken in haar winkel op basis van ‘stemming’ omdat ze gelooft dat poëzie kan helpen om een hele reeks emotionele aandoeningen te verlichten, van uitputting en stress tot een gebroken hart.

Ze organiseert ook poëzieworkshops en poëtische consulten, waarbij ze haar cliënten uitnodigt in een consultatieruimte, hen een lijst met vragen stelt en ze vervolgens een zorgvuldig gekozen gedicht voorschrijft. Ze legt uit hoe het werkt: “Ik denk dat, voor zover er sprake is van een vaardigheid bij wat ik doe, dit het vinden is van het juiste gedicht is voor de juiste persoon, nadat ik ze een beetje heb leren kennen en met ze gepraat heb. Als ik iemand een gedicht geef, wordt het van hun en zij bezitten het – ze plakken het op hun koelkast en het kan geruststellend werken, opbeurend zijn, van alles.’

‘Apotheker’ Alma werkte jarenlang met dementiepatiënten en zag ‘hoe poëzie iemands gemoedstoestand kan veranderen en ook hoe mensen graag heel goed worden gehoord; dat je met zorg opschrijft wat ze zeggen en waarderen wat ze zeggen.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Poëzie in plaats van pillen als medicijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met