The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Plastic afval veroorzaakt doorgaans veel problemen, maar de Keniaanse Nzambi Matee heeft dit omgeturnd tot een ingenieuze uitvinding. Inmiddels heeft ze zelfs haar eigen fabriek.
Matee zegt dat ze het zat was om aan de zijlijn te staan, terwijl ambtenaren in de hoofdstad Nairobi streden tegen plastic afval. De materiaalingenieur richtte daarom de sociale onderneming Gjenge Makers op, die plastic afval omvormt tot duurzame bouwmaterialen. Hiermee heeft ze een product weten te maken dat vijf tot zeven keer sterker is dan beton.
Gjenge Makers produceert verschillende soorten straatstenen door opgewarmd plastic afval te vermengen met zand. Dit levert een lijn op van veelzijdig en relatief licht bouwmateriaal. Het product wordt verkocht in vele kleuren en patronen. Ook de structuren zijn met verschillende machines te bepalen.
Gjenge Makers hoeft niets te betalen voor het plastic afval dat wordt gebruikt. Dit krijgen ze namelijk gratis aangeleverd van lokale verpakkingsfabrieken die het niet verder kunnen recyclen. Ook ligt er nog genoeg plastic afval voor het oprapen op straat. Het mes snijdt aan twee kanten en dat leverde Matee de titel ‘Young Champion of the Earth 2020’ voor Afrika op, toegekend door de VN. Ze hoopt met het winnen van deze prijs in contact te komen met partners, zodat haar initiatief niet alleen in Kenia maar in heel Afrika kan worden uitgerold.
Inmiddels heeft Matee meer dan 110 werknemers aangenomen, die helpen met de productie van 1500 stenen per dag. Door dit initiatief wordt er veel plastic opgeruimd om het vervolgens nieuw leven in te blazen. Sinds het bedrijf in 2018 is opgericht, hebben ze ruim twintig ton aan plastic weten te recyclen. Momenteel zijn ze bezig om een grotere lijn toe te voegen, waardoor hun productiecapaciteit zal verdriedubbelen.
Gjenge Makers is niet het enige initiatief dat plastic recyclet. Ook het Colombiaanse bedrijf Conceptos Plasticos heeft samen met UNICEF een project gestart om scholen te bouwen. Daarover is hier meer te lezen.
Bron: Good News NetworkJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Prachtig initiatief!!
Petje af voor deze vrouw
Fantastisch, dit zouden meer mensen moeten weten!!! kijk maar eens naar het tv doc. van Teun van der Keuken, de Vuilnisman. Dan zie je wat er nog verbeteren kan aan het hergebruik van plastic.
Geweldig wat mw. Nzambi Matee uitgevonden heeft. Hopelijk wordt haar idee in heel de wereld gedeeld. Want leven zonder plastic zal nooit lukken, maar geweldig als daar een tweede leven aan gekoppeld kan worden.
1500 stenen per dag met 110 medewerkers? 20 plastic verwerkt in drie jaar tijd? Zijn dit gecontroleerde aantallen?
Goedendag Johan,
Ik kan u aanraden om op de website van Gjenge Makers te kijken. Hier zult u zien wat voor groeiproces het bedrijf heeft doorgemaakt, en hoe ze vandaag de dag nog doorgroeien.
Waarom zouden we niet zonder plastic kunnen leven? Er zijn genoeg alternatieven te vinden! Voor nu is het natuurlijk wel goed om een tweede leven te geven.
Goede tip Margot.
Helemaal eens Toos!