Garnalen als plasticvervanger

The Optimist 20 mrt 2020 Natuur & Milieu

Dacht jij tijdens het eten wel eens: ‘met de schaal van een garnaal zou je prima plastic kunnen maken?’ Wij ook niet, maar dat was het eerste dat bij de 17-jarige Australische Angeline Arora opkwam. Een jaar later heeft ze met dit bijzondere plastic de BHP Science and Engineering Award gewonnen en is ze door de Australian Geographic Society vernoemd tot de jonge natuurbeschermer van het jaar.

Het plastic is een mix van de garnaalschaal en proteïnes uit spinnenwebben. Onder de wat rare ingrediënten lijdt het plastic niet: het is rekbaar, stevig en doorzichtig en daarom een mooi (minder vervuilend) alternatief. Dat is niet het enige bijzondere aan het plastic, na 33 dagen op de stortplaats vergaat het namelijk al. Een hele verbetering dus op de duizend jaar die plastic normaal nodig heeft. Daarnaast zit er in de schaal van schelpdieren veel stikstof, wat een belangrijk onderdeel is van kunstmest. Hierdoor laat het dus naast weinig rommel, ook een vruchtbare bodem achter.

Er is grote interesse van bedrijven en plasticproducenten voor het alternatief. Volgens Arora is haar definitieve prototype van het plastic klaar voor productie. Het enige wat nu nog moet gebeuren zijn wettelijke aspecten zoals patentaanvragen.

Bron: News.com.au
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Garnalen als plasticvervanger”

  1. Een dier is geen gebruiksartikel.
    Ik ben bijna vanaf het begin lid van Ode en the Optimist maar ik begin mijn twijfels te krijgen.

Geef een reactie