Patiënten overleven alvleesklierkanker vaker dankzij app

The Optimist 4 mei 2022 Gezondheid

Met een nieuwe app herkennen ziekenhuizen complicaties na een operatie voor alvleesklierkanker sneller. Dit halveert het aantal mensen dat na een operatie voor alvleesklierkanker overlijdt, blijkt uit onderzoek van zestien Nederlandse ziekenhuizen.

Zestien Nederlandse ziekenhuizen gebruikten twee jaar lang bij ruim 1700 patiënten de nieuwe app Pancreatic Surgery. Het aantal patiënten dat na de operatie levensbedreigende complicaties kreeg, daalde van 14 naar 8 procent. Bij gebruik van de app overleed 2,7 procent van de patiënten, terwijl dat eerder 5 procent was. Deze resultaten van dit onderzoek waren boven verwachting, aldus de onderzoekers.

Complicaties

Artsen opereren in Nederland jaarlijks duizend patiënten met alvleesklierkanker. Dit is één van de kankersoorten met de slechtste overlevingscijfers. De ziekte is lastig te herkennen. Bovendien leidt de operatie bij alvleesklierkanker bij één op de drie patiënten tot complicaties. Deze complicaties werden pas herkend als de patiënt er last van kreeg, maar dan was het vaak al te laat.

Advies

Met de app zijn artsen dat moment voor. De dagen na de operatie voert het zorgpersoneel allerlei informatie over de patiënt in, zoals de hartslag, bloeddruk en de afvoer van vocht. Op basis daarvan geeft de app advies over extra onderzoek of stelt de app een behandeling voor om problemen te voorkomen.

Wil je meer lezen over innovaties in ziekenhuizen? Lees dan deze daily over de diagnostisering van borstkanker via artificiële intelligentie.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie