Betere diagnose en behandeling voor borstkanker

The Optimist 12 okt 2021 Gezondheid

Onderzoekers van het Karolinska Instituut in Zweden kunnen via artificiële intelligentie borstkanker nauwkeuriger diagnosticeren. Als gevolg is een meer gepersonaliseerde behandeling mogelijk.

Wereldwijd krijgen elk jaar ongeveer twee miljoen vrouwen borstkanker. Voor een diagnose analyseert en beoordeelt de patholoog de weefselmonsters van de tumor. Vervolgens categoriseert hij het risico als laag (graad één), gemiddeld (graad twee) of hoog (graad drie). Tot slot bepaalt de arts de meest geschikte behandeling. Desalniettemin heeft ongeveer de helft van de tumoren graad twee. Er zijn geen duidelijke richtlijnen over hoe een tumor met een gemiddeld risico behandeld moet worden. Als gevolg worden sommige patiënten overbehandeld met chemotherapie, terwijl anderen onderbehandeld worden.

Intelligente weefselanalyse

Zweedse onderzoekers hebben een op artificiële intelligentie gebaseerde methode voor weefselanalyse ontwikkeld. Hierbij worden patiënten met graad twee-tumoren in twee subgroepen ingedeeld. Hiervan is er één met een hoog risico en één met een laag risico. De onderzoekers maken gebruik van microscopische beelden en weefsel die al eerder onderzocht zijn. Als gevolg is deze methode kosteneffectief en snel. De onderzoekers willen de methode, na een laatste evaluatie, in 2022 op de markt brengen.

Wist je dat vrouwen die vroeg opstaan minder kans hebben op borstkanker? In deze daily lees je daar meer over.

Roze oktober
Oktober staat in het teken van het internationale bewustzijn van borstkanker. Het is gericht op de bevordering van controles om deze ziekte, die jaarlijks zoveel vrouwen treft, te voorkomen en te diagnosticeren.
Bron: Goed Nieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie