Oplossing voor hondenallergie komt dichterbij

The Optimist 19 jan 2022 Gezondheid

Er is veel onderzoek gedaan naar de progressie van allergieën. Een geneesmiddel ervoor vinden was echter meestal een brug te ver. Japanse onderzoekers zijn nu een stap dichter bij de oplossing om mensen te verlossen van hun allergie voor honden. 

Moleculen

Deze onderzoekers waren op zoek naar manieren voor het kunstmatig induceren van zogenaamde immuuntolerantie. Ze zijn erin geslaagd om die delen van de moleculen te bepalen, die hondenallergenen vormen. Dit zou op den duur een ‘hondenallergiemedicijn’ op kunnen leveren.

Groeiend ongemak

Allergisch zijn voor honden is een veel voorkomend ongemak en een dat wereldwijd groeit. In de loop der jaren hebben wetenschappers zeven verschillende hondenallergenen kunnen identificeren. Het draait hierbij om moleculen of moleculaire structuren. De hondenallergenen binden zich aan een antilichaam en produceren een ongewoon sterke immuunrespons die normaal gesproken onschadelijk zou zijn.

Binnen handbereik

De bevindingen van de onderzoekers zijn enkele maanden geleden gepubliceerd in the Federation of European Biochemical Societies journal (26 oktober 2021). Verder experimenteel werk moet worden uitgevoerd om de puzzel op te lossen, maar de bevindingen doen vermoeden dat de ontwikkeling van een middel tegen hondenallergie binnen handbereik komt. Bovendien zou dit onderzoek een eerste stap kunnen zijn om ook andere soorten allergieën bij de grondoorzaak aan te pakken.

Bron: Osaka Prefecture University

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Oplossing voor hondenallergie komt dichterbij”

Geef een reactie