Op zoek naar vrijheid in het nieuwe The Optimist magazine

The Optimist 9 dec 2019 Samenleving

Iedereen heeft een bepaald beeld bij het begrip vrijheid. De een associeert het met bevrijding van onderdrukking, zoals dat 75 jaar geleden een feit was. Jan Terlouw, die de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakte, heeft er een duidelijke mening over. Hij koppelt verantwoordelijkheid aan vrijheid, en vindt dat we er dringend beter mee om moeten gaan.

Auteur Babah Tarawally maakt een onderscheid tussen de vrijheid van ‘ik’ en de vrijheid van ‘wij’. Hij vertelt ons wat de verschillen zijn en hoe hiermee om te gaan. Als voormalig asielzoeker mag hij met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden.

Dat vrijheid een actueel thema is, blijkt uit de speech die acteur en komiek Sacha Baron Cohen eind november gaf op uitnodiging van de Anti-Defamation League (ADL) in de VS. In zijn toespraak bekritiseerde hij de manier waarop sociale media, in het bijzonder Facebook, onder het mom van ‘vrijheid’ een podium bieden aan haatzaaiers en nepnieuws. Bekijk hier de kern van zijn toespraak.

Kortom, genoeg reden om vrijheid als thema in de nieuwe The Optimist terug te vinden. En er is nog meer moois te lezen. Bijzondere verhalen van onze columnisten, maar ook een beeldverhaal met de haai in het middelpunt en artikelen over hoogsensitiviteit, circulair geld en archetypen in een spel.

Mobiliteit

Op onze zestien pagina’s Zuiver Zakelijk nemen we een kijkje in de wereld van mobiliteit en welke kant deze opgaat. Gaan onze steden dichtslibben door de files of gaat de technologie ons redden? Futurist Christian Kromme deelt zijn toekomstvisie met ons en we beschrijven het verhaal van Sander Aalderink, die van een hobby-restaurateur van ‘Lelijke Eendjes’ uitgroeide tot een producent van elektrische 2CV’s.

Vanaf 12 december bij abonnees

Ben je geabonneerd op The Optimist? Dan is het nieuwe nummer onderweg naar je brievenbus en ligt het vrijdag op de deurmat. Als abonnee kun je de losse artikelen online lezen, deze vind je bij Artikelen. Ben je nog geen abonnee? Bestel dan de nieuwe Optimist in onze webshop. Nooit meer een nummer missen? Neem dan een abonnement op The Optimist.

Foto: Sanne Terlouw

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Op zoek naar vrijheid in het nieuwe The Optimist magazine”

  1. Wat een gepraat over vrijheid.! Als er al vrijheid is, dan is het vrijheid in je eigen denken!! Vanuit dit denken zou er een daad kunnen volgen die met zorgvuldigheid in de wereld ingevoegd zou kunnen worden . En dan afwachten en zien of het een vrijheids daad is geworden. Zoals de man van het rode kruis dat ooit deed.

  2. Voor mij is vrijheid dat ik iedere dag een positieve gedachte kan denken op een eigen gekozen moment van die dag. of wel als ik verontwaardigd over iets ben mezelf een spiegel voor kan houden en de negatieve stroom die dan door mij heengaat kan
    stoppen.

Geef een reactie