Op weg naar 1 miljoen m2 groen dakoppervlak

The Optimist 15 apr 2021 Natuur & Milieu

Vijf jaar geleden startte de ‘Rooftop Revolution’, een initiatief om meer natuur naar de stad te brengen. Dit doen ze door stedelijke daken massaal te vergroenen. Inmiddels werkt een team van 10 Rooftoppers en 7 lokale aanjagers dagelijks aan het realiseren van deze droom, en de ambitie van de stichting is groot.

Op weg naar meer

Sinds de start in 2016 zijn er bergen (dak)werk verzet. Er zijn dakboswachters bekroond, Rooftop Awards uitgereikt, tienduizenden vierkante meters daken vergroend door het hele land, lokale aanjagers opgestaan, wijken aan het werk gegaan, dakenkansen in kaart gebracht in Utrecht, Rotterdam, Haarlem en Nijmegen en er is veel geïnspireerd en geïnformeerd. Maar dat is slechts een tussenstand. Op 14 april 2031, als Rooftop Revolution het 15-jarig jubileum viert, willen ze wereldwijd 1 miljoen m2 aan dakoppervlak duurzaam hebben ontwikkeld.

Voordelen van groene daken

Aan de basis van de revolutie staan de duurzame voordelen: groen koelt de stad, verlengt de levensduur van de daken, betekent een boost voor de biodiversiteit en maakt onze leefomgeving gezonder. Ook kunnen groene daken kostbaar water bergen en ruimte bieden voor ontmoeting, recreatie en sport. Essentiele zaken die de stad weerbaar, leefbaar en toekomstbestendig maken. Alleen al in Nederland ligt meer dan 400 km² plat dak, zo’n 60.000 voetbalvelden. Kansen genoeg dus om nog veel meer te vergroenen.

Groene traktaties

Wie jarig is trakteert, dus geeft Rooftop Revolution in hun jubileumjaar één groene visualisatie weg aan een gemeente of vastgoedpartij. Een ‘toekomstdroom’ van een wijk, stad of gebouw. Daarnaast geven ze ook een VIP-trip weg voor twee personen naar een waterbergend groen dak zodat je in het echt kunt zien wat de toekomst van ons daklandschap te bieden heeft. En tot slot maken leveranciers van duurzame daken kans op een plek op het Rooftop Symposium, een event dat later dit jaar zal plaatsvinden. Wil jij of jouw organisatie kans maken op zo’n visualisatie, een VIP-trip of een plek op het symposium? Mail dan naar 5jaar@rooftoprevolution.nl.

Bron: Rooftop Revolution
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Op weg naar 1 miljoen m2 groen dakoppervlak”

Geef een reactie