Ontspan met deze 5 tips voor oogyoga

The Optimist 5 feb 2020 Gezondheid

Veel mensen doen het bijna de hele dag en zelfs jij doet het momenteel: je kijkt naar een scherm. Daar kan je op den duur ‘vierkante’ ogen van krijgen. Daarom geven wij vijf oogyoga-tips om te ontspannen. Want ook de spieren rond je ogen hebben soms extra aandacht nodig.

Snelle verlichting

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: de makkelijkste manier om je ogen te helpen is door te knipperen, gapen en naar buiten gaan. Door te gapen en knipperen blijven je ogen vochtig. Door even naar buiten te gaan worden je ogen aan spierontspannende kleurspectra blootgesteld en krijgen ze een pauze van het blauwe licht dat onze schermen uitstralen.

Kijk even rond

Knipperen en gapen zijn soms niet genoeg en even naar buiten is ook niet altijd een optie, dus daarom gaan we door naar het zwaardere geschut. De eerste oefening helpt je ogen ontspannen door je hoofd niet te bewegen en allerlei kanten uit te kijken. Kijk bijvoorbeeld omhoog, houd je blik hier voor één ademhaling, kijk naar links voor een ademhaling, etc. Doe dit totdat het leed rond je ogen wat verminderd is.

Doe een ‘focus stretch’

Een andere oefening die kan helpen is de zogenaamde focus stretch. Je kan veel zien met je ogen, van heel ver tot erg dichtbij. Bij deze oefening maken we daar gebruik van. Kijk in een richting, en focus je blik in vier stappen van ver weg naar dichtbij. Doe bij elke stap een ademhaling. Vervolgens kan je dit herhalen totdat je ogen weer ontspannen zijn.

Geef jezelf een oogmassage

De meeste spanning zit in de spieren dicht rond je ogen en daarom kan een kleine massage hier wonderen doen. Sluit je ogen en masseer zachtjes met je vingertoppen de huid tussen je wenkbrauwen en ogen. Ga daarna langzaam rond naar het stuk onder je ogen. Als laatste masseer je ook nog even je slapen.

Ga een lekker rondje ‘palmen’

De laatste oefening is het zogenaamde palmen. Plaats je ellenbogen op de tafel en je handen over je ogen. Leun vervolgens zachtjes op je handen. Hou dit vol gedurende 30 tot 40 seconden terwijl je rustig ademhaalt.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Ontspan met deze 5 tips voor oogyoga”

  1. Belangrijk bij het palmen of palmeren is dat je geen druk geeft op je ogen (ik zou dan ook niet tegen je handen leunen) en ook dat je je ogen sluit. Op die manier krijgt je brein een dubbel signaal dat er visueel niets te doen is, zodat de oogspieren een diepere staat van ontspanning kunnen bereiken. Langer palmeren (tussen de 30 en 40 minuten, wel kussentjes onder je ellebogen doen en af en toe je armen even naar beneden laten hangen voor de bloedtoevoer) kan trouwens ook wonderen doen voor je gezichtsvermogen. Happy palming!

Geef een reactie