Ongedierte in huis? Het is ergens goed voor

The Optimist 16 okt 2017 Gezondheid

Een huisdier brengt veel plezier met zich mee, voor zowel jong als oud. Je kan er mee spelen en hebt iets om te verzorgen. Ongedierte daarentegen is wat minder fijn. Of hebben beiden toch zo zijn voordelen?

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer kinderen in huis veel in aanraking komen met allergenen van ongedierte of huisdieren zij een lager risico lopen op het ontwikkelen van astma tegen hun zevende levensjaar. Het in aanraking van deze allergenen kan dus mogelijk het ontwikkelen van astma tegengaan.

Allergenen van kakkerlakken helpen

Onderzoek is gedaan bij kinderen die in de Verenigde Staten in stedelijke gebieden wonen, waar de ziekte vaker en ernstiger voorkomt, zoals New York en Boston. Tijdens het onderzoek zijn de kinderen vanaf hun geboorte gevolgd. Het bleek dat de kinderen die hogere gehaltes aan allergenen van ongedierte (zoals kakkerlakken en muizen) hadden en allergenen van katten in de eerste drie levensjaren in verband werden gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van astma in het zevende levensjaar. Ook hebben allergenen van honden mogelijk hetzelfde effect.

Meer verzuim door astma

Verwacht wordt dat het aantal mensen met astma de komende jaren alleen maar zal toenemen. Dit onderzoek is dan ook van grote waarde. Wel is het belangrijk dat het kind de ziekte nog niet heeft ontwikkeld. Het effect van deze allergenen is dus preventief. Anthony S. Fauci MD, directeur van National Institute of Allergy and Infectious Diseases is blij met deze resultaten. ‘Als we methodes kunnen ontwikkelen om astma te voorkomen voordat het zich ontwikkelt, kan dit helpen om de zware belasting die deze ziekte geeft te verlichten voor miljoenen mensen, hun families en de gemeenschap.’

Astma kan er voor zorgen dat er op school en op werk meer wordt verzuimd. Soms zijn de klachten van de longziekte zelfs zo erg dat men naar de eerste hulp moet of zelfs opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Meer onderzoek is gewenst om er zo achter te komen welke factoren in de eerste levensjaren van invloed zijn op de ontwikkeling van de longziekte zodat het aantal mensen dat astma heeft juist afneemt.

Ook in de Daily van vandaag:
Kleine stapjes tot meer democratie
De kunst van eten met aandacht

Bron: Leefbewust
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.