De kunst van eten met aandacht

The Optimist 16 okt 2017 Gezondheid

We leven in een snelle wereld. In de ochtend prop je snel een boterham of wat fruit naar binnen omdat je jezelf niet meer tijd gunt om te eten of omdat je bezig bent met de kinderen. Tussendoor neem je nog even een snelle snack en voor een lunch heb je eigenlijk ook geen tijd. Dan is het alweer tijd voor de avondmaaltijd en plof je met je bordje neer achter televisie. Deze gehaaste leefstijl is nergens goed voor. Je hebt het idee dat je wordt geleefd en het ontbreekt je aan plezier. Tijd om hier verandering in te brengen.

Eén ding tegelijk

Eten terwijl je televisie kijkt, met je mobiele telefoon bezig bent of aan het werk bent. Stop hiermee. Doe één ding tegelijk. Bedenk wat je nu eigenlijk allemaal aan het doen bent en wat je hieraan hebt. Heb jij baat bij het scrollen op je telefoon of kan dit ook later? Of is het misschien zelfs helemaal niet nodig? Multitasking was nog nooit zo nutteloos! Focus je op één ding tegelijk, in dit geval op het eten.

Weet wat je eet

Door te eten met aandacht en niet allerlei dingen tegelijk te doen, word je je bewuster van wat je eet. Want wat stop jij eigenlijk in je mond? Welke smaken proef je? Smaakt het goed wat je eet? En heb je nog wel honger of ben je inmiddels verzadigd?

Lekker snacken

Probeer ook om tijdens die goede film niet gedachteloos een hele zak zoutjes leeg te eten. Wil je iets snacken? Kies dan voor iets waar je oprecht van geniet en neem ook voor dit snackje de tijd. Eet met aandacht. Kies bijvoorbeeld voor een bakje zoutjes in plaats van de hele zak, partjes appel met wat pindakaas of een stukje pure chocolade.

Meer genieten en een gezond lichaam

Eten met aandacht zorgt er voor dat jij meer geniet van het eten. Je stopt niet meer iets gedachteloos in je mond, word je bewust van de smaken en je luistert eerder naar signalen van je lichaam of je vol zit of niet. Ook je lichaam vindt dit erg fijn. Je hebt minder snel last van buikpijn omdat je bijvoorbeeld te veel of te snel hebt gegeten en begrijpt je lichaam beter. Dit heeft niet alleen een positief effect op hoe jij je lichamelijk voelt, maar ook hoe je je geestelijk voelt.

Ontspannen tijdens de maaltijd

Wanneer je niet meer alles tegelijkertijd doet en eet met aandacht zal je ontdekken dat je de televisie en mobiele telefoon eigenlijk niet nodig hebt tijdens het eten. Veel fijner is het om even in rust te zitten en je te concentreren op de maaltijd. Hierdoor wordt het eten van de maaltijd een moment om tot rust te komen en creëer je bewust tijd voor jezelf.

Ook in de Daily van vandaag:
Ongedierte in huis? Het is ergens goed voor
Kleine stapjes tot meer democratie

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.