Nooit meer een lekke band

The Optimist 5 apr 2021 Samenleving

Je zult het altijd zien: net voordat je op je fiets stapt heb je een lekke band. Het Amerikaanse SMART Tire Company gaat dit veranderen. Zij brengen in samenwerking met NASA het METL-wiel uit.

Het gebeurt vaker, een uitvinding die oorspronkelijk bedoeld is voor de ruimtevaart vindt een onverwachte plaats op aarde. Zo ook met dit nieuwe type wiel. Het is gemaakt van het materiaal NiTinol+. Dit werd origineel door NASA ontwikkeld voor gebruik in toekomstige maan- en marsmissies.

Het materiaal kan faseovergangen ondergaan op een moleculair niveau bij druk, wat het ideaal maakt voor elk type terrein. Ook kan het zichzelf terugbuigen naar zijn originele vorm tot dertig keer beter dan staal. En dit alles zonder verlies van structurele integriteit. Door snaren van het materiaal te rasteren, ontstaat de band. Er komt geen lucht aan te pas, dus een lekke band is onmogelijk.

Bovenop het besparen van de kosten en het leed van het plakken van een band (of voor de luie optimist: een trip naar de fietsenmaker), gebruikt SMART materialen die lang meegaan. Dit voorkomt een jaarlijkse afvalberg aan weggegooid rubber. De wielen zijn volgens de makers al vanaf begin 2022 beschikbaar voor fietsers, waarna ze hopen de wielen beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld de auto-industrie.

Het wegdek waar de banden op rijden kan ook een upgrade gebruiken. Daarom komt een groep wetenschappers uit Melbourne met iets nieuws: een mondkapjessnelweg. Lees er meer over in de Daily Duurzamer op weg met de mondkapjessnelweg.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie