Duurzamer op weg met de mondkapjessnelweg

The Optimist 24 feb 2021 Natuur & Milieu

Door de coronapandemie kunnen we niet meer zonder: mondkapjes. Van de miljarden wegwerpmondkapjes in omloop belandt een groot deel op de vuilnisbelt. Een groep wetenschappers uit Melbourne komt met een duurzame oplossing.

Wetenschappers van de Royal Melbourne Institute of Technology en Melbourne Technical College legden de connectie tussen het plastic uit mondkapjes en asfalt. Het gaat om een mix van versnipperde mondkapjes en recycled concrete aggregate, of RCA. Met andere woorden: een mix van oud beton en andere mineralen, gewonnen uit afgebroken gebouwen. Het gebruik van de mondkapjes is meer dan originele afvalverwerking. Het plastic dat hierin zit versterkt de verbinding tussen de RCA-deeltjes en zorgt voor meer rekkelijkheid.

Dat is niet het enige voordeel. Het mengsel kost iets meer dan 20 euro per ton (in verhouding tot de gebruikelijke 30 tot 70 euro per ton) en het vervoeren van de RCA kost de helft minder. Bovendien kost het vervoeren van de mondkapjes ook maar een derde van wat het normaal zou kosten om het naar de vuilnisbelt te brengen. Door het aanleggen van 2 kilometer weg krijgt ongeveer 93 ton afval een nieuwe bestemming.

Niet alleen wegen kunnen van gerecycled plastic gemaakt worden. Met een beetje creativiteit kan ook een school met het materiaal uit de grond worden gestampt. Daarover lees je meer in de Daily Out of the (gerecyclede) box denken: Ivoriaanse scholen gemaakt van plastic.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Duurzamer op weg met de mondkapjessnelweg”

  1. Rond winkelcentra en ook gewoon (bij mij) in de straat zie ik weggeworpen gebruikte mondkapjes.
    Welke hygiënische gecontroleerde (straf)maatregen is te bedenken om op deze wijze ontstane toenemende ziekteverspreiding tegen te gaan???
    Overigens: er zijn nog veel mensen die geen mondkapje dragen vanuit de (geuite) redenering dat dit “een niet verplichte aanbeveling is!

Geef een reactie