Nieuwe Braziliaanse president Lula tegen ontbossing Amazone

The Optimist 9 jan 2023 Natuur & Milieu

President Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië, die sinds 1 januari 2023 regeert over het Latijns-Amerikaanse land, zet zich actief in tegen de ontbossing van de Amazone. Een eerste stap die hij hierin zette is het actief stellen van het Amazonefonds van de Braziliaanse overheid.

Amazonegebied beschermen

Met nieuwe president Lula is er vanuit de Braziliaanse overheid een begin gemaakt aan het beschermen van het Amazonegebied. Onder het bewind van zijn voorganger Jair Messias Bolsonaro steeg de ontbossing van de Amazone nog van 7,5 duizend vierkante kilometer naar meer dan 13 duizend vierkante kilometer per jaar. Ook werden de tegoeden van het Amazonefonds tijdens zijn regeerperiode bevroren.

Projecten krijgen steun

Met het actief stellen van het Amazonefonds krijgen projecten die ontbossing tegen gaan financiële steun. Het fonds beheert ruim 1,2 miljard dollar (1,14 miljard euro), dat werd geschonken door Noorwegen en Duitsland. Meer dan honderd initiatieven worden inmiddels gesteund om het Amazonegebied te beschermen.

Lula tijdens de klimaattop

Lula maakte tijdens de klimaattop in Egypte bekend dat de ontbossing van de Amazone in 2030 gestopt moet zijn. Het activeren van het fonds is een van zijn eerste maatregelen om dit doel te behalen, ook draaide hij de versoepelde regels voor mijnbouw in beschermde gebieden terug.

Lees meer:
Inheemse bevolking beschermt Amazone actief
Schimmel uit Amazone eet niet-afbreekbaar plastic
Nieuwste The Optimist: ‘Ik bén deze natuur!’

Bron: NU.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie