Nieuw onderzoek wijst uit: darmgezondheid cruciaal voor behandeling Parkinson

The Optimist 20 jan 2020 Gezondheid

Eerder schreven we over de probiotische eetstijl, een eetstijl die gebaseerd is op microben. Deze manier van eten is goed voor onze darmflora. Wat blijkt nu, onze darmgezondheid is nog belangrijker dan we dachten en zou zelfs kunnen helpen om progressie van de ziekte van Parkinson te voorkomen.

Eiwitophoping

Volgens onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports, zou een specifieke probiotische bacterie abnormale eiwitophoping kunnen voorkomen. Het gaat om het eiwit dat de neurologische schade, veroorzaakt door de ziekte, vergroot. Uit eerder onderzoek bleek dat Lewy-lichamen (abnormale samenklonteringen van eiwitten in zenuwcellen) zich in eerste instantie in de darm kunnen vormen, nog voordat ze naar de hersenen reizen.

Effectief

Deze nieuwe ontdekking is gedaan door een groep onderzoekers van de universiteiten uit Edinburgh en Dundee. Tijdens hun onderzoek hebben ze het effect van een aantal algemene probiotica op Parkinson getest. Eén specifieke probiotische bacterie, genaamd Bacillus subtillis, bleek effectief te zijn bij het beperken van eiwitophoping.

Alhoewel de theorie zich nog in de vroege fasen van het onderzoek bevindt, suggereert het wel het toegenomen belang van onze darmgezondheid en een mogelijke oplossing voor de behandeling van Parkinson in de toekomst.

Bron: The Optimist Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie