Maak kennis met de probiotische eetstijl

The Optimist 25 nov 2019 Gezondheid

Na het macrobiotische dieet hebben we nu ook het probiotische dieet. Een leefstijl die gebaseerd is op micro-organismen. Deze eetstijl zorgt ervoor dat niet alleen de darmflora in balans blijft, maar ook de aarde. Filosoof Eva van Rossum pleit voor deze leefstijl en legt uit waarom.

‘We denken aan dieren, aan het aantal calorieën dat we innemen, aan onze gezondheid, maar nog altijd te weinig aan de aarde als we keuzes maken over onze voeding’, zegt filosoof Eva van Rossum tegen Het Parool. Volgens haar kan het altijd nog beter, en vooral verantwoorder.

De basis

Probiotisch eten is gebaseerd op microben. Je hebt aandacht voor alles. Aandacht voor de aarde en het onzichtbare leven in en om ons heen. Bij de probiotische eetstijl eet je soms vlees en zo min mogelijk bewerkte producten en vermijd je antibiotica zoveel als mogelijk. Het gaat erom wat je teruggeeft en wegneemt van de aarde. Het probiotische dieet is de meest holistische manier van eten.

Belangrijk

Waarom is het microbioom zo belangrijk voor onze gezondheid? Willem de Vos, microbioloog aan de Wageningen Universiteit vertelt tegen Het Parool: ‘Microben zijn essentieel voor ons lichaam. We hebben duizenden soorten microben in en op ons lichaam. Het precieze aantal fluctueert en verschilt bij ieder mens, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat mensen uit meer microben dan lichaamscellen bestaan.’ Ook zijn de microben goed voor zowel ons fysieke welzijn als ons mentale welzijn. Van Rossum merkt sinds ze deze eetstijl heeft dat haar gemoed stabieler is en ze zich rustiger voelt.

MyMicroZoo, een bedrijf dat darmbacteriën analyseert, doen verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van microberen in de dikke darm. Microbioloog Jos Seegers vertelt aan de krant dat wat er in onze darmen gebeurt, invloed kan hebben op onze hersenen en andersom. Slechte of depressieve gevoelens leiden vaak tot gerommel in de buik, diarree of constipatie.

Beter alternatief voor veganisme

Filosoof van Rossum at al jaren plantaardig voordat ze begon aan de probiotische eetstijl. Ze noemt de eetstijl zelfs een beter alternatief voor veganisme. ‘Bij een veganistische eetstijl eet je vooral vanuit ethische principes: geen vlees, geen dierlijke producten. Je denkt wel na over voedselkeuzes voor de wereld, maar het is heel gefocust op vooraf gestelde regels die soms hun doel voorbijschieten. Daarbij: veganistisch eten is niet per se gezond. Je kunt plantaardig eten en alsnog je hele microbioom verwaarlozen door veel bewerkte suikers te eten en veel alcohol en frisdrank te nuttigen. Dat vertaalt zich naar de staat van je ­lichaam, je geest en je gedrag’, aldus van Rossum.

Wil je weten in welke voedingsmiddelen binnen een probiotisch dieet passen en welke probiotica slechte bacteriën te lijf gaan? Lees dan dit artikel.

Bron: Het Parool
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie