Nieuw medicijn ontdekt tegen ziekte van Lyme

The Optimist 25 mrt 2020 Gezondheid

Al tientallen jaren krijgen mensen met de ziekte van Lyme een standaard antibioticum voorgeschreven. Echter, bij twintig procent van de geïnfecteerden werkt de behandeling niet, waardoor ze aanhoudend last blijven houden van ernstige klachten als spierpijn, vermoeidheid en cognitieve beperkingen. Een nieuw onderzoek van Stanford Medicine waarbij duizenden medicijnen werden onderzocht, wijst uit dat er een beter medicijn bestaat tegen de ziekte.

Uit het onderzoek van Stanford komt naar voren dat het medicijn azlocillin dodelijk is voor de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ook zou het middel kunnen werken bij patiënten die geïnfecteerd zijn met medicijnresistente bacteriën die voor de blijvende klachten zorgen.

Bijwerkingen

Volgens een van de onderzoekers, Jayakumar Rajadas, is de nieuwe vinding geweldig. ‘Het verhelpt de infectie zonder veel bijwerkingen. We hopen dat we het middel kunnen inzetten als een orale behandeling tegen de ziekte van Lyme.’

Het duurde voor de onderzoekers in totaal zes jaar om tot deze vinding te komen. ‘We hebben bijna achtduizend chemische verbindingen onderzocht’, vertelt hoofdonderzoeker Raveendra Pothineni. De effectiefste en veiligste moleculen die we vonden, zijn getest op muizen. Gaandeweg heb ik veel mensen ontmoet die lijden aan deze vreselijke ziekte. Ons uiteindelijke doel is om de beste verbinding te vinden om deze mensen te behandelen en de ziekte te stoppen.’

Bron: Stanford Medicine
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

9 reacties op “Nieuw medicijn ontdekt tegen ziekte van Lyme”

 1. Is er al iets bekend over wanneer dit op de markt komt? Of kan je nu al het middel ergens bestellen?

 2. Fantastisch nieuws voor Lyme patienten! De vraag is hoe lang het nog duurt voor het medicijn azlocillin voor patienten beschikbaar zal zijn en of het zelf betaald moet worden (is het duur?) of door de zorgverzekering?

 3. Het klinkt geweldig. Maar ikzelf ben van de lyme afgekomen door een jaar lang Samento te slikken , een natuurlijk antibioticum en afhankelijk van de verschijnselen in combinatie met cumanda en nog een middel maar alles onder begeleiding van een mevrouw uit Zwolle van gezondheidscentrum Kos. Ik heb meerdere ringen gehad en heb mij beroerd gevoeld. Na jaren voel ik mij nog steeds prima!

 4. Beste Astrid,

  Exacte data zijn niet bekend. Het middel moet nog klinisch worden getest.

  Mvg, namens de redactie

 5. Dat is inderdaad afwachten.. Laten we hopen dat het snel gebeurt en goed beschikbaar zal zijn, vooral met zulke goede onderzoeksresultaten.

  Mvg, namens de redactie

 6. Hoe kan ik in contact komen met mw v van Voorst?
  Wij wonen in de buurt van Zwolle en zou hier graag meer over te weten te komen want onze dochter is al heel lang ernstig ziek van de ziekte van lyme.
  Vriendelijke groet,
  Brenda

 7. Hoi Brenda,
  Ik heb het 10 jr lang gehad en ben er in 6 behandelingen vanaf gekomen via Biophotonen therapie. Van Sylvia van Ginkel in Utrecht. Maar wellicht zitten er ook therapeuten in de buurt van Zwolle.
  Hartelijke groet,
  Nanette Kant

 8. En meteen duiken ook hier weer kwakzalverij praatjes op waar over de rug van ernstig zieke lyme patienten GROF wordt verdient! KAP DAAR MEE!

  Inhoudelijk op het artikel: Ik wil graag weten welke dosis is gebruikt. Sommige mensen zijn ten einde raad en willen niet wachten op nog eens 60 jaar testen en onderzoeken. Als het werk, dan werkt het. Veel mensen raken onherstelbaar beschadigd, naarmate de tijd verloopt.

Geef een reactie