Niet alleen klimaatneutraal, maar klimaatnegatief: Microsoft doet er nog een schep bovenop

The Optimist 24 jan 2020 Natuur & Milieu

Je leest tegenwoordig overal over bedrijven die zich het doel opleggen om klimaatneutraal te worden, maar Microsoft gaat nog een stap verder: het bedrijf kondigde aan dat ze rond 2050 al de CO2-uitstoot die ze sinds hun oprichting hebben gemaakt teniet gaan doen. Van hun elektrische uitstoot tot de uitstoot van hun hele productieketen.

Microsoft is al sinds 2012 klimaatneutraal, wat betekent dat het genoeg investeert in hernieuwbare energieprojecten en klimaatcompensatie om de eigen uitstoot uit te balanceren. Daarom geeft het bedrijf aan nog meer te willen doen voor het milieu. Het eerste grote doel is om in 2030 klimaatnegatief te zijn, of, in andere woorden, minder CO2 uit te stoten dan ze uit het milieu halen. Om te beginnen gaat het bedrijf rond 2025 alleen nog elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruiken. Bovendien gaan ze aan de slag om ervoor te zorgen dat in hun hele productieketen de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Met de doelen voor 2030 en 2050 neemt het bedrijf verantwoordelijkheid voor het aandeel van de IT-industrie in de klimaatproblematiek. Sommige onderzoeken geven namelijk aan dat cloud infrastructuur, applicaties en streamingdiensten meer uitstoten dan de hele luchtvaartindustrie samen (dit onder meer door het hoge elektriciteitsverbruik van datacenters).

Om de doelstellingen te halen gaat het bedrijf allerlei dure en niet breed beschikbare technologieën en methodes gebruiken. Zo gaan ze bijvoorbeeld bebossingsprojecten starten, koolstof in de bodem binden en CO2 direct terugwinnen uit de lucht. En niet alleen binnen het eigen bedrijf gaat Microsoft aan de slag: ze zijn namelijk ook een fonds van meer dan negenhonderd miljoen euro gestart om deze CO2-vernietigende technologieën en methodes breder beschikbaar te maken en verder te ontwikkelen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Niet alleen klimaatneutraal, maar klimaatnegatief: Microsoft doet er nog een schep bovenop”

  1. Een ondergewaardeerde methode is nog steeds jezelf ‘s winters binnenshuis warmer te kleden en het huis minder te verwarmen…

Geef een reactie