Nederland krijgt nieuw voedselscoresysteem

The Optimist 6 dec 2019 Gezondheid

Nederland krijgt een ander voedselkeuzelogo. Met een ABCDE-gezondheidsscore op voedingsmiddelen moet duidelijk worden of een product gezond is of niet. De zogenoemde Nutri-Score moet het beoogde voedselkeuzelogo worden. Half 2021 zou het logo gebruiksklaar moeten zijn.

Hiermee wordt het Ik Kies Bewust-logo, het logo met het blauwe vinkje, het Nutri-Score-logo. Staatssecretaris Paul Blokhuis schrijft afgelopen week aan de Tweede Kamer: ‘De gezonde keuze makkelijker maken, dat is steeds onze inzet geweest. Daarin maken we nu een grote stap.’

Europa kent drie voedselkeuzelogo’s: Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score. Uit consumentenonderzoek blijkt dat het Nutri-Score-logo het beste hielp om gezondere keuzes te maken. Ook bij consumentenonderzoek in Duitsland kwam het logo als beste uit de test. ‘Hiermee sluiten we aan bij een logo dat ook internationaal steeds prominenter te zien zal zijn. Als Nederland importeren en exporteren wij natuurlijk veel eten, dus dat is mooie bijvangst’, zegt Blokhuis.

De groene A en de donkeroranje E

Bij de Nutri-Score wordt er gewerkt met letters. De groene A staat voor het product met de gezondste voedingsstoffen en de donkeroranje E voor de minste. De score is gebaseerd op hoeveel suikers, calorieën, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten er in een product zitten.

Werk aan de winkel

Dat Nutri-Score steun krijgt van onder andere consumentenorganisaties, supermarkten en voedselproducenten wil niet zeggen dat het een ideaal systeem is. Het RIVM, Voedingscentrum Nederland en voedingsdeskundigen geven aan dat er op onderdelen verschillen zijn tussen Nutri-Score, de Nederlandse voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf.

Blokhuis: ‘Er is dus nog werk aan de winkel voordat we tevreden zijn en volop kunnen doorstomen met de invoering. We kiezen nu voor Nutri-Score om met Nederlandse voedingswetenschappers ook aan de knoppen te kunnen zitten en het verder te laten verbeteren.’ Een internationaal team van wetenschappers, ook met Nederlanders, gaat daarmee aan de slag en half 2021 zou dit klaar moeten zijn.

Bron: Rijksoverheid
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Nederland krijgt nieuw voedselscoresysteem”

 1. Het enige wat helpt is dat de suikers en suikervervangers uit de rekken verdwijnen. Vermomd onder 19 namen en koolhydraten waarvan suikers. Als ik zie wat er in de winkelwagens ligt zijn het heel veel bewerkte producten met veel koolhydraten waarvan veel suikers en suikervervangers. Dat de zorgkosten de pan uitrijzen verbaasd mij helemaal niet. Wie houdt deze suikerverslaving van het Nederlandse volk in stand of maakt ze het verslaafd ? De regering kan hier iets mee net als met de nicotineverslaving.

 2. Maar je moet niet vergeten dat we gedoemd zijn om verslaafd te worden, wat
  heel veel mensen niet door hebben.
  Want de “ gezondheidszorg “is allemaal business, om te janken toch.

 3. Mee eens! We moeten mentaal opgevoed worden stelde Jim van Os in BNR radio programma Big 5. We zouden inderdaad lessen in leven kunnen doceren. Ook op scholen zou er lichaamsbouwkunde een vak moeten zijn om elkaar te leren begrijpen in taal, teken en vooral het lichaam.
  Ik ben distributeur, consultant en ervaringdeskundige die met producten van Sunrider geen pijn ellende meer van Reumatoide artritis heeft maar “barst van de energie ” en daarom aanbeveling doet. Meteen energie gevend dus werkend ook bij kinderen met n dagelijkse behoefte vooral. Alleen met complexe koolhydraatverbindigen uit de hele voeding, in bijzondere formules en hoge concentraties gebaseerd op de filosofie van regeneratie. Geen enkele chemicalie !!
  Onderschat de kracht van je lichaam niet wanneer het hiermee eenvoudig gevoed wordt. Oplosbaar in water en de bASIS is gegarandeerd. Dit is geen pretentie tot reclame maar een feit in hoge orde.

Geef een reactie