Minder kans op dementie

The Optimist 17 sep 2020 Gezondheid

Uit onderzoek uitgevoerd onder leiding van het Erasmus MC en de Harvard School of Public Health is gebleken dat het risico dat iemand van zeventig dement wordt 13 procent kleiner is dan iemand van zeventig tien jaar geleden.

De onderzoekers hebben ruim 49.000 65-plussers gevolgd in de Verenigde Staten en Europa en allerlei gezondheidsgegevens verzameld. Omdat het risico op dementie toeneemt naarmate iemand ouder wordt, is er gekeken naar het risico dat deelnemers lopen om dementie te ontwikkelen. Hieruit blijkt dat het risico ieder decennium in de afgelopen dertig jaar daalde met 13 procent. Dit gaat sterk in tegen de Alzheimer-tsunami waarvoor werd gevreesd.

Verklaringen daling

Er is een aantal verklaringen voor de daling. Zo kan een hoger opleidingsniveau ervoor zorgen dat mensen minder snel dement worden. Daarnaast speelt de aanpak van hoge bloeddruk en cholesterol een rol. Een gezonde levensstijl zorgt voor een afname van het risico, maar zorgt er ook voor dat we ouder worden. Hierdoor stijgt het totale aantal mensen met dementie. Alhoewel de ziekte nog niet te genezen is, loopt men individueel wel minder kans om dementie te ontwikkelen.

Bron: Erasmus MC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Minder kans op dementie”

  1. Waar lijken walnoten op? Ons brein, hersenen. De natuur helpt óns,je hóeft je er alleen maar voor open te stellen, of meer kennis er over op te doe. Doe je voordeel ermee en geniet ervan.

Geef een reactie