Miljoenen levens gered door coronamaatregelen

The Optimist 12 jun 2020 Samenleving

Steeds vaker hoor je stemmen opgaan die vragen of de coronamaatregelen nou wel echt nodig zijn. Zo worden er complottheorieën, hoaxes en corruptie aangehaald als de echte redenen achter de slimme quarantaine. Een nieuw onderzoek van Imperial College London lijkt aan deze claims een eind te maken.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de gevolgen van coronabeperkingen in elf Europese landen, waaronder Italië, Frankrijk en Duitsland. Met ziektemodellen werd gekeken wat het aantal coronaslachtoffers zouden zijn zonder een lockdown. Als eindpunt werd 4 mei genomen, waarop met maatregelen ongeveer 130.000 mensen aan corona kwamen te overlijden in deze gebieden. En wat bleek: deze modellen lieten zien dat, zonder de slimme quarantaine, meer dan drie miljoen doden waren gevallen. Volgens de onderzoekers is het dan ook zo dat nog nooit menselijk handelen zo veel levens heeft gered in zo’n korte tijd.

Toch is dit geen reden om massaal de straten op te gaan. Het is volgens hen wel zo dat door dit goede handelen maar een relatief klein deel van de mensen in deze gebieden besmet is geraakt, waardoor een nieuwe uitbraak zeker mogelijk is. Toch is het mooi om te horen dat je niets voor niets al die dagen binnen hebt gezeten. Al is het redden van mensenlevens niet het enige voordeel: ook de bijen profiteren volop. Daarover kan je meer lezen in de Daily Corona helpt bijencomeback.

Bron: BBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Miljoenen levens gered door coronamaatregelen”

 1. Jammer jongens, als het al waar is dat de lockdown miljoenen levens bespaard heeft: de wereldwijde lockdowns kosten tot mogelijk 100 miljoen levens. Dat weegt niet tegen elkaar op!
  Bron: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3612622

  Ik ben graag optimistisch en ga uit van het goede in de mens, maar kritiekloze omarming van niet bewezen maatregelen die de mensenrechten en democratie ondermijnen is naïef en/of dom.
  Natasja Martens

 2. En die honderd miljoen dan (schatting, wereldwijd), die omkomen van honger omdat de maatregelen hun werk heeft verwoest en hun levens kapotgemaakt heeft?
  Jammer dat hier maar weer één kant wordt belicht.

 3. Waar baseren jullie je endorsement van dit artikel op. Ik ben zzer pessimistisch als er op grond van wiskunige modellen word geextrapoleerd en dit soort verreikende conclusies getrokken worden.

 4. ik kan dit ook niet helemaal plaatsen in jullie redactie…. er is ,ben ik bang en ik hoop dat ik ongelijk heb, zo veel meer “schade” aan mensen aangebracht door het hele pakket. Misschien in eerste instantie maar bijtijds beleid aanpassen, bijsturen, met de naar boven komende feiten en informatie heb ik gemist en mis ik nog steeds… Heb net een abonnement genomen en ben hier een beetje verbaas over. Maar we gaan het meemaken en ik ga ook mijn abonnement bij jullie meemaken 🙂

Geef een reactie