Milieuvriendelijke wijn: waar let je op?

The Optimist 9 dec 2020 Samenleving

De feestdagen gaan vaak gepaard met het opentrekken van een mooie fles wijn. Wil je van een lekker glaasje genieten, maar ook aan het milieu denken? Dan moet je hierop letten bij het uitzoeken van een fles.

De meeste wijnen die in Nederland worden gedronken zijn afkomstig uit de Oude Wereld. Dit zijn de bekende wijnlanden Spanje, Italië en Frankrijk. Wijnlanden als Australië, Argentinië en de Verenigde Staten, oftewel de Nieuwe Wereld, worden steeds populairder. Deze moeten echter grotere afstanden afleggen en veroorzaken maar liefst 35 procent meer CO2-uitstoot dan wijn uit Europa. Een wijn uit de buurt is dus al een stuk beter voor het milieu.

Verpakking

Naast de afstand speelt ook de verpakking een grote rol in de milieuvriendelijkheid. Wijn kan worden verpakt in een zak in een doos, of in een fles. Deze laatste heeft een CO2-uitstoot die drie keer hoger is dan de eerste. Wijn uit een zak is duurzamer dan wijn uit een fles. Vind je wijn uit een zak minder chique staan? Giet de zak dan van tevoren in een mooie karaf. Als je toch liever wijn uit een fles drinkt, is het handig op de keurmerken te letten. Biologische keurmerken als EKO laten zien dat er weinig gebruik wordt gemaakt van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Het Fair Trade-keurmerk is ook een goede indicator van een duurzame wijn.

Bron: Duurzaam Actueel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Milieuvriendelijke wijn: waar let je op?”

  1. Goed zo, maak maar bewust van die grote voetafdruk, bij wijn uit verre landen. Hoe dichter bij de wijn vandaan komt hoe beter, en er is nog steeds genoeg keus. Op uw gezondheid!

Geef een reactie