Middel kan ziekte van Lyme behandelen of zelfs uitroeien

The Optimist 14 dec 2021 Gezondheid

Een chemisch middel kan mogelijk een nieuwe behandeling bieden of zelfs de ziekte van Lyme in zijn geheel uitroeien. Het doodt de bacteriën die de ziekte veroorzaken zonder andere bacteriën of dieren te beschadigen.

Een Amerikaans onderzoeksteam testte de chemische stof hygromycine A op muizen met de ziekte van Lyme. Uit het onderzoek bleek dat dit middel de bacteriën die deze ziekte veroorzaken doodt. Zelfs bij hoge doses waren er geen schadelijke bijeffecten voor de muizen zelf. Ook suggereert het onderzoek dat het moeilijk is voor deze Borrelia burgdorferi-bacteriën om resistentie te ontwikkelen tegen hygromycine A. Het middel lijkt namelijk op belangrijke voedingsstoffen die de bacteriën niet zelf kunnen aanmaken.

Nieuwe behandeling

Bacteriën die vooral voorkomen in wilde muizen veroorzaken de ziekte van Lyme. Wanneer teken zich op muizen voeden, raken ze geïnfecteerd. Via een tekenbeet besmetten ze andere dieren, waaronder mensen. Als gevolg krijg je een rode kring en een grieperig gevoel. Wanneer je je niet laat behandelen, kan de bacterie zich naar je bindweefsel verspreiden en Lyme-artritis veroorzaken. Door zo snel mogelijk een kuur breed-spectrum-antibiotica te nemen, voorkom je dit. Desalniettemin veroorzaakt deze kuur vele ziektesymptomen, zoals diarree.

Ziekte van Lyme uitroeien

Naast dat dit middel mogelijk een nieuwe behandeling tegen de ziekte van Lyme biedt, kan het de ziekte wellicht zelfs uitroeien. Naast dat het middel direct aan geïnfecteerde muizen werd toegediend, voegde het onderzoeksteam deze stof toe aan het eten van de muizen. Ook uit deze test bleek dat er geen schadelijke bijeffecten waren. In theorie kan het plaatsen van voedsel met dit middel in natuurgebieden de ziekte uitroeien. Het bedrijf Flightpath is in de VS bezig toestemming te krijgen om het middel bij mensen te testen.

Wil je meer lezen over nieuwe medicijnen tegen deze ziekte? Lees dan deze daily over een onderzoek van Stanford Medicine.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie