Met vier tips makkelijker je nest uit

The Optimist 19 feb 2020 Gezondheid

Steevast elke doordeweekse dag om zes of zeven uur de wekker laten gaan, zo ziet voor veel mensen hun week eruit. Elk klein beetje om goed wakker te worden helpt daarbij: een kop koffie, even lekker gapen en strekken en een frisse douche om dat bloed te laten lopen. Voor wie wel een duwtje in de rug kan gebruiken, geven we vier tips om makkelijker uit bed te komen.

Laat je gordijnen open
Het hoort er eigenlijk wel bij: voordat je je bed induikt de gordijnen dichtdoen. Toch maken gesloten gordijnen het wakker worden niet altijd makkelijk; in het donker sukkel je ‘s ochtends namelijk zo weer in slaap. Met het gordijn open krijg je bij het wakker worden een extra scheut vitamine D en word je natuurlijk en uitgeruster wakker. Bovendien stimuleert licht de aanmaak van dopamine, wat ervoor zorgt dat je extra energie krijgt.

Wordt wakker met een rustig nummer
Een harde wekkertoon in je oor is voor niemand prettig, maar volgens onderzoekers leidt het zelfs tot ‘sleep inertia’. Dit half-wakende gevoel als je wakker wordt vermindert (tijdelijk) je denk- en reactiekracht en geeft je een suf gevoel. Je kan dit omzeilen door het gebruiken van een rustige, melodische toon als wekker, zoals bijvoorbeeld de intro van het nummer ‘Borderline’ van Madonna.

Drink een glas water voor het slapen gaan
Je kan ook proberen je wekker te omzeilen, door het zetten van een natuurlijke wekker. Dit doe je bijvoorbeeld door het drinken van water voor het slapengaan. Als je namelijk naar de wc moet als je wakker wordt, is de kans klein dat je in bed blijft liggen (al moet je niet te veel drinken: dan word je juist midden in de nacht wakker).

Voed je routine
Een routine in de ochtend kan helpen om uit bed te komen. Als je ervoor zorgt dat je elke ochtend dezelfde stappen doorloopt, bijvoorbeeld eerst de gordijnen open, dan even tandenpoetsen, gevolgd door een kop koffie, etc., ga je eraan wennen. Dit soort vaste rituelen branden erin en daardoor weet je lichaam meteen dat de dag begonnen is.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Met vier tips makkelijker je nest uit”

  1. Goedemiddag,
    Een extra scheut vitamine D door de gordijnen open te laten? Dat lijkt me een ernstige misvatting. Alleen door zonlicht rechtstreeks -en dan ook nog met flinke zonnekracht- op de huid wordt vitamine D aangemaakt in het lichaam. Niet achter glas en liggend onder het dekbed…

  2. Het verbaast mij altijd wanneer ik mensen hoor zeggen dat zij hun tanden poetsen bij het opstaan/wassen/aankleden. Naar mijn idee heeft het meer zin om je tanden te poetsen na het ontbijt?!

Geef een reactie