Met deze 5 tips ga je klimaatvriendelijker op vakantie

The Optimist 29 jan 2018 Natuur & Milieu

Het is weer tijd om de zomervakantie te plannen! Waar ga je dit jaar naartoe, voor welk vervoersmiddel kies je en is dit wel duurzaam? Wij geven je 5 tips voor een klimaatvriendelijke(re) vakantie.

Kies een klimaatvriendelijk vervoersmiddel

Even het vliegtuig pakken om naar je bestemming te gaan is heel fijn, maar binnen Europa kun je ook voor andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig kiezen. Zo reis je klimaatvriendelijker dan wanneer je voor de trein, een touringcar of de auto kiest. Het is natuurlijk nog klimaatvriendelijker om op fietsvakantie te gaan.

Ga kamperen

Als je kiest voor een hotel zorgt dit vaak voor meer CO2-uitstoot dan wanneer je kiest om te kamperen. Kies bij voorkeur voor een tent of huur een blokhut of caravan. Je verbruikt namelijk zo’n zestig procent meer brandstof dan wanneer je zelf een caravan vervoert. Kamperen brengt je dichter bij de natuur en bij elkaar.

Zoek het dichter bij huis

Door een bestemming te kiezen die dichter bij huis is, hoef je minder lang te reizen. Zo kan Spanje net zo zonnig en mooi zijn als bijvoorbeeld Bali. Het verschil is alleen dat Spanje toch wel een stuk dichterbij is en dus heeft het reizen ernaar toe minder impact op het milieu. Zo zou de uitstoot voor vier personen voor twee weken Bali neerkomen op 16.000 kg CO2. Wanneer gekozen wordt voor de Canarische eilanden is dit 4.600 kg CO2. Een kampeervakantie is nog beter, naar Frankrijk zou dit namelijk neerkomen op 750 kg CO2.

Kies voor klimaatcompensatie

Bij sommige maatschappijen waarmee je reist, of dit nou het vliegtuig is of een touringcar, kun je kiezen voor klimaatcompensatie. Naast de reissom betaal je dan nog een bedrag dat terechtkomt bij een bedrijf dat zich inzet voor klimaatcompensatie. Als dit niet mogelijk is kun je zelf ook kiezen voor klimaatcompensatie. Investeer bijvoorbeeld in duurzame energie of investeer in projecten waarmee energie wordt bespaard. Ook kun je een project ondersteunen dat bomen plant. Deze bomen halen CO2 uit de lucht en zetten dit om in zuurstof en biomassa, zoals wortels en hout.

Kies de juiste vlucht

Heb je geen andere optie en wil je toch echt kiezen voor het vliegtuig, dan kun je ook dit nog iets klimaatvriendelijker maken. Naast dat je kunt kiezen voor klimaatcompensatie, is het aan te raden te kiezen voor directe vluchten. Vluchten met tussenlandingen zorgen namelijk voor meer milieubelasting en geluidsoverlast. Echter, bij hele lange vluchten is dit niet altijd zo. Ook kun je informeren bij de maatschappij of zij aan het milieu denken en op welke manier. Ook zijn chartervluchten en prijsvechters van moderne vliegtuigen vaak minder belastend voor het milieu omdat hier meer mensen per vlucht mee gaan.

Wil jij weten wat voor impact jouw reis op het klimaat heeft? Kijk dan eens op deze site.

Lees ook in de Daily:
Deze baas weet hoe hij met zijn werknemers moet delen
Noord-Brabant zet groen in tegen pesten

Bron: Milieu Centraal
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Met deze 5 tips ga je klimaatvriendelijker op vakantie”

  1. nog beter..: blijf thuis op balkon of tuintje… in de file naar het strand? foei! echter, ben net terug uit BHARAT [voor de 4de keer]… en inderdaad… vliegen is veel te goedkoop. maar het wereldwijde toerisme [en vliegverkeer] een halt toeroepen [om zeep helpen] door de ticket prijzen te verveelvoudigen…: de economische gevolgen laten zich makkelijk raden!
    ik hoop nog tal van reisjes naar Verweggisstan te maken… zulks ter bevordering van de wereldwijde verbroedering der vo…………. leuk hoor!

Geef een reactie