Maatregelen tegen werkdruk kinderopvang

The Optimist 2 dec 2021 Samenleving

Het kabinet neemt maatregelen om de werkdruk in de kinderopvang tegen te gaan. Zo worden per 1 januari medewerkers in opleiding makkelijker ingezet en moet de inspectie coulanter omgaan met bepaalde regels.

Doordat de kinderopvang met hoge werkdruk en grote personeelstekorten kampt, moeten er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat groepen moeten sluiten. Dit schrijft demissionair staatssecretaris Wiersma (SZW) in een brief aan de kamer. Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de organisaties  een personeelstekort ervaart en bijna vijftig procent van de werknemers de werkdruk te hoog vindt.

Medewerkers in opleiding

Per 1 januari mogen medewerkers in opleiding samen met een volleerde werknemer op een groep werken. Deze maatregel is een half jaar geldig. Tot nu toe mocht slechts één op de drie medewerkers in opleiding zijn. Als gevolg van de tijdelijke nieuwe regel komt er meer ruimte op de werkvloer.

Verzachtende omstandigheden

Daarnaast wil Wiersma dat de inspectie meer rekening houdt met verzachtende omstandigheden of overmacht. Door het personeelstekort is het soms lastig om genoeg medewerkers in te zetten en te zorgen dat er minstens één bekend gezicht per kind werkt. Door hier niet direct op te handhaven, voorkomt het kabinet sluiting van groepen en boetes voor kinderopvanglocaties.

Tot slot wil het ministerie deze sector aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door het inzichtelijk maken van combinatiebanen om kleine deelcontracten tegen te gaan.

Meer ruimte

Hoewel deze maatregelen de problemen binnen de kinderopvangsector niet direct oplossen, zorgen ze tijdelijk voor meer ruimte. De Brancheorganisatie Kinderopvang en het ministerie blijven in gesprek voor een langetermijnoplossing.

Ondanks de hoge werkdruk is een baan in de kinderopvang essentieel voor de maatschappij. Lees in dit artikel over de voordelen van een zinvolle baan.

Bron: Rijksoverheid
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie